23948sdkhjf

Metalvirksomheder går glip af milliard-potentiale

Virksomheder kan finde en milliardomsætning, mener organisation.
Der er sket knap en firdobling af danske virksomheder, der leverer til sciencefaciliteter, siden 2010. Det fortæller Juliette Forneris, seniorkonsulent og sekretariatsleder, Big Science.dk.

Netværket, der drives af Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet, har arbejdet med at bringe de danske leverandører tættere på det store marked de seneste næsten syv år. Og hun mener, at der stadig er et stort uforløst potentiale. I øjeblikket leverer cirka 40 danske virksomheder til faciliteterne.

- Det er et marked, som mange andre danske virksomheder dybest set kan komme ind på. På nogle områder kræver det ikke andre kompetencer, end dem som virksomhederne bruger i forvejen til vindmøller eller medico. Der er mange ting, som svarer til eksisterende eller tilpassede produkter, siger Juliette Forneris, der fortæller, at netværkets primære arbejde går ud på at afmystificere området.

Kan blive en milliardforretning for danske virksomheder
Seniorkonsulenten fortæller, at det er på mellemhøj og høj præcisionsbearbejdning og elektronik, at danske virksomheder står stærkest. Det er også tydeligt, at det er, når der kræves en høj grad af automatisering, at danskerne kan være med.

- De danske virksomheder burde få mere ud af markedet, end de gør nu. Ingen tvivl om det, uddyber Juliette Forneris.

Big Science-markedet er dog stadig præget af, at det er et nichemarked for mange danske virksomheder. Altså mere nice to have end need to have – og sekretariatslederen kan se, at virksomhederne er mere opsøgende, når der er en branche, der er nede. For eksempel oliebranchen lige nu.

- Verdensmarkedet er på cirka 270 mia. kr. om året, når vi tager alle sciencefaciliteterne med. I Europa er det årlige potentiale på cirka 60 mia. Hvis vi sammenligner det med, hvor godt danske virksomheder gør det på andre markeder, så bør vi ligge på omkring 1 procent. Vi burde omsætte for 1 mia. i stedet for omkring 300 mio. kr., siger hun.

Flest muligheder hos CERN
CERN køber ind for cirka 2,5 mia. kr. om året i både varer og serviceydelser. Og det er den schweiziske facilitet, som køber mest ind hos danske leverandører. CERN udbyder mange små kontrakter og har en centraliseret struktur med enheder, som køber mindre bider.

- Mindre kontrakter passer godt til danske smv’er. Selvom det er små serier, kommer ordrerne igen og igen, forklarer Juliette.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081