23948sdkhjf

Amerikansk forfatter: Kloge robotter giver arbejdsløshed

En tornado af intelligente robotter vil skabe massearbejds­løshed og økonomisk nedsmeltning. Det er den dystre forudsigelse i en ny bog fra den amerikanske software- og automationsekspert Martin Ford. Bogen "Robotterne kommer" er udgivet på dansk.
Robotterne tager vores job - hvad skal vi gøre? Hvis du arbejder i industrien, har du formentligt fået den bekymring kastet i hovedet af en kollega eller bekendt.

Ved hjælp af kunstig intelligens kommer robotter til at overtage flere og flere arbejdsopgaver - ikke kun på gulvet i industriproduktionen, men også blandt funktionærer i administrationen.

Det eneste robotter aldrig kommer til, det er at købe de produkter, som industrien producerer.

Det er meget groft hovedpointen i IT- og automationseksperten Martin Fords tankevækkende bog "Robotterne kommer - om en fremtid uden arbejde", der sidste år vandt prisen som business book of the year i Financial Times.

Martin Ford frygter for fremtidens forbrug, hvis arbejdsmarkedet ikke sikrer en fortsat stigning i de samlede indkomster.

Mod strømmen
Martin Fords forudsigelser om massearbejdsløshed strider imod mange af de gængse opfattelser i industrien om, at robotter og automation måske nok nedlægger arbejdsfunktioner, men at der samtidig bliver skabt nye jobs som operatører, udviklere eller programmører.

Martin Ford provokerer ved at påstå, at hvor robotter og maskiner tidligere var værktøjer i hænderne på medarbejdere, så vil kunstig intelligens og machine-learning gøre maskinerne i stand til arbejde autonomt og uden hjælp fra operatører.

I bogen præsenterer Martin Ford en række data fra det amerikanske arbejdsmarked, der peger på, at når robotter overtager en jobfunktion, så tager det længere og længere tid at få genetableret nye erstatningsjob.

Færre folk - flere dollars
Som illustration på, hvordan antallet af lønmodtagere ikke længere er afgørende for indtjeningen, peger Martin Ford på General Motors.

I 1979 brugte bilfabrikanten 840.000 medarbejdere til at omsætte for 11 mia. dollars (i 2012-dollars), mens Google i 2012 omsatte for 14 mia. dollars med bare bare 38.000 medarbejdere eller 4,5 procent af General Motors medarbejdere.

Men vender vi blikket mod Danmark, så er det sværere at få øje på robotternes betydning for arbejdsløsheden. I Danmark forsvandt der omkring 90.000 job i industrien i kølvandet på finanskrisen.

Men siden slutningen af 2013 er omkring 12.000 af de tabte job genetableret. Så den totale jobderoute er ikke umiddelbart til at finde i dansk industri.

Ingen maskinstormer
Martin Ford er ingen maskinstormer og understreger adskillige gange i bogen, at han ikke vil bremse den teknologiske udvikling.

Da han besøgte 1.000 erhvervsledere til DI Topmødet i september, slog han i stedet på tromme for indførelsen af en form for borgerløn for at undgå et dramatisk fald i forbruget.

Det var ikke store klapsalver, der brød i kølvandet på det forslag, og Martin Ford erkender da også det udfordrende i forslagets umiddelbart uoverskuelige økonomiske konsekvenser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095