23948sdkhjf

Analyse: Industrien tilbage på ”før-krise-niveau”

Virksomhedernes ordreindgang er på det højeste niveau i fem år, og det har blandt andet givet udslag i en højere kapacitetsudnyttelse, viser en økonomisk analyse fra Dansk Metal.
Kapacitetsudnyttelsen har været svagt stigende siden 2010, og ligger nu over gennemsnittet for perioden 2005 til 2016. Kapacitetsudnyttelsen er et mål for, i hvor høj grad virksomhederne udnytter deres produktionsapparat. På den baggrund har flere virksomheder været nødt til at udvide produktionskapaciteten – enten ved at investere i nye maskiner eller ansætte flere medarbejdere. Dette har ført til en stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i industrien med knap 13.000 personer siden 2013, og i samme periode er bruttoinvesteringerne i maskiner med videre også taget til.

- Vi ser efterhånden kun svage efterskælv fra finanskrisen. Den danske industri har de senere år øget produktiviteten betragteligt, og vores brug af moderne teknologi som robotter har gjort den danske industri langt mere konkurrencedygtig i forhold til resten af verden. Dog har vi stadig et stort efterslæb i forhold til kvalificeret arbejdskraft, hvor vi pensionerer mange flere, end vi uddanner, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Årsagen til fremgangen i industrien skal blandt andet tilskrives en forbedret konkurrenceevne, der især er båret frem af en øget produktivitet. Danske industrivirksomheder er blandt de førende i verden inden for brug af robotter og anden automatisering. Dertil har danske industrivirksomheder formået at hæve kvaliteten – og dermed prisen – på deres produkter de seneste år, hvilket har gjort virksomhederne i stand til at øge indtjeningen i forhold til deres udenlandske konkurrenter.

- Siden industriens produktion nåede et historisk lavpunkt i 2009, er produktionen udvidet markant og har de seneste måneder ligget på samme historisk høje niveau, som før finanskrisen ramte. Det er en udvikling, vi skal glæde os over, men det forpligter os også til at forholde os til fremtiden. Selvom vi teknologisk er langt fremme i Danmark, så kan robotterne i produktionen altså ikke skabe vækst og produktion, hvis ikke der er faglærte til at betjene dem, siger Thomas Søby.

Det er især maskinindustrien, medicinalindustrien og elektronikindustrien, der har fået fodfæste efter finanskrisen. Generelt ses der fremgang i de fleste sektorer, når det kommer til produktiviteten.

- Det er dog værd at notere, at usikkerhed om konsekvenserne af Brexit og moderate forventninger til den generelle udvikling i verdensøkonomien kan lægge en dæmper på produktionsudviklingen i den nærmeste fremtid, da Danmark – som en lille åben økonomi – er meget afhængig af udviklingen på eksportmarkederne, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Se hele analysen fra Dansk Metal.

/he/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078