23948sdkhjf

Automationshuse jagter stabiliteten

Moduler og specialisering skal formindske risikoen og kickstarte eksporten.
Specialprojekter fylder en mindre del af forretningen hos de danske automationshuse. I stedet blander aktørerne i stigende grad moduler, produkter, koncepter og specialprojekter sammen. Og det giver mindre risiko, større eksportpotentiale og en mere stabil ordreindgang. Det fortæller en række aktører i Jern & Maskinindustriens analyse af branchen.

- Vi er i gang med en modularisering af vores produkter. Derved sørger vi for, at vi også kan bruge vores viden til den næste kunde, og derfor ikke skal opfinde nye projekter fra bunden hver gang, siger administrerende direktør Helle Høst-Madsen, C&H System, der har 53 medarbejdere.

Helle Høst-Madsen satte sig i direktørstolen hos Næstved-virksomheden for et års tid siden. Automationshuset laver projekter, der håndterer store ting som papirruller og isolering. Nu er en del af strategien, at C&H System går bredere ind i segmenterne for at få flere kunder i samme kundegruppe.

- Fra kun at have én væsentlig og stor kunde, har vi nu flere store kunder. Der har været en læringsproces i at få ny forretning ind, fordi vi tidligere nok har taget lidt for lemfældigt på det at få nye kunder og få lavet nye produkter, uddyber Helle Høst-Madsen.



Fra løsninger til produkter
Fynske Egatec er også på vej ned ad den forretningsvej. Automationshuset har traditionelt været et ingeniør- og automationshus og har tidligere ikke haft egne produkter i sortimentet. I stedet har fokus været på brede specialløsninger, hvor hagen var mere risiko i projektkalkulationerne.

- Konceptet gav forholdsvis risikable projekter, fordi man af gode grunde ikke havde lavet det, som man nu skulle i gang med, før. Det er langt mindre risikabelt, når man har standardmoduler, som man kan præsentere for kunden, siger Mads Nychel, administrerende direktør hos Egatec, der dog stadig vil pleje sin kundegruppe på specialløsninger.

Egatec har valgt en specialiseret retning, hvor fokus er på produkter, der automatiserer end of line- pakkeopgaver.

- Løsningen er standardmodulopbygget, hvor 15 procent er skræddersyet til den enkelte kunde. Vi har fået de første prøveordrer i år, uddyber direktøren.

Emballeringsmaskine blev eksportsucces
En aktør, der er lykkedes med at finde en niche ved siden af projektforretningen, er Kilde A/S Automation. Strategien har allerede bragt Skive-virksomheden bredt ud på det europæiske marked for maskiner og automation til fødevareemballering - og nu begynder forespørgslerne også at komme på det globale marked.

- Vi har en solid og fast del af vores omsætning, som kommer fra eksport, og det er noget nyt i vores forretning. Vi har haft rigtig stor succes uden for Danmark, fordi en del af vores strategi baserer sig på et fokusområde, der er målrettet automationsløsninger til fødevareemballering, sagde administrerende direktør Peter Friis, Kilde A/S Automation, i forbindelse med det seneste regnskab.

Artiklen er en del af temaet Automationshuse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094