23948sdkhjf

Fra minedrift til værktøjsdesign

En gammel wolfram-mine i Sydkorea lagde grunden til TaeguTec, som er en af verdens største virksomheder inden for værktøjsdesign og udvikling af hårdmetalkvaliteter.
Det hele startede i 1916 i en lille landsby i provinsen Gangwon i Sydkorea, hvor wolfram-minen Sang Dong blev åbnet.

Den koreanske regering grundlagde ”Korean Tungsten Corporation” (KTC) i 1952, og under Korea-krigen og frem til 1970’erne blev KTC en afgørende aktør i Sydkoreas økonomiske mirakel. I 1950’erne stod KTC for 56 procent af Koreas samlede eksport.

Regeringen byggede et kemisk forarbejdningsanlæg, der rykkede KTC op i værdikæden for wolframforarbejdning. I de tidlige 1960’ere blev der åbnet kontorer i London, New York og Tokyo, og KTC voksede yderligere internationalt i 1970’erne.

I 1980’erne og 1990’erne investerede Sydkoreas industrielle konglomerater kraftigt i vækstsektorer som skibsbygning, biler, elektronik og computerchips. KTC understøttede denne udvikling ved blandt andet at fremstille keramiske skæreværktøjer, som bragte et helt nyt produktionsniveau til de lokale og globale markeder.

I 1998 blev KTC til TaeguTec Ltd, da IMC-Iscar-gruppen købte virksomheden. Det var et år efter den asiatiske finanskrise, der næsten lammede flere lande i regionen. IMC er i dag verdens næststørste producent af hårdmetal-værktøjer. Siden er TaeguTec fortsat med at udvide sin globale tilstedeværelse ved at etablere salgskontorer i mere end 50 lande.

Warren Buffet køber op
TaeguTecs og IMC-Iscar- gruppens fortsatte internationale vækst betød, at flere investorer fik øje på gruppen. Warren Buffet fra Berkshire Hathaway var blandt de investorer, der så værdien og det enorme vækstpotentiale i IMC-Iscar gruppen, og TaeguTec. Buffet købte 80 procent af IMC’s aktier i 2006 og købte de resterende 20 procent for 37 mia. kr. i 2013.

TaeguTec er i dag nummer fem på markedet for værktøjsdesign og udvikling af nye hårdmetalkvaliteter, men Berkshire Hathaway har truffet en beslutning om, at virksomheden skal være blandt de tre største i verden. Tom Holmgreen, direktør for TaeguTec i Danmark, mener, at strategien vil lykkes på grund af virksomhedens økonomiske muskler. Men også fordi virksomheden agerer hurtigt og fleksibelt på økonomiske recessioner og kan foretage de nødvendige tilpasninger og investeringer.

- En gammel mine er forvandlet til en førende udbyder af globale skæreværktøjer og industrielle produkter. Minen spillede sammen med KTC en nøglerolle i Koreas økonomiske mirakel og er et symbol på, hvad Korea er i stand til, siger Tom Holmgreen, og fortsætter:

- Vores R&D center i Sydkorea udvikler konstant nye hårdmetalsorter og sætter standarden for fremtidens produktionsværktøjer i hårdmetal. TaeguTecs styrke er, at vi altid er på forkant med udviklingen, og vi til hver en tid søger at løse kundernes behov, hvilket i praksis ofte sker i et tæt samarbejde mellem specialister fra Sydkorea, en product manager fra TaeguTec Danmark og den danske OEM-kunde. Dette tætte samarbejde gør det muligt hurtigt at finde løsninger, der kan reducere kundens produktionsomkostninger,
slutter Tom Holmgreen.

TaeguTec har været repræsenteret på det danske marked siden år 2000. Blandt kunderne er en række spåntagende producenter af vindmølledele til OEM-kunder som Vestas og Siemens Wind Power.

Herhjemme har TaeguTec ligeledes et nær samarbejde med Ertech og Lemvigh Müller, som servicerer flere af virksomhedens kunder, som er både små og store virksomheder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078