23948sdkhjf

Trump-sejr kaster dansk eksport ud i stormvejr

Den danske eksport til USA risikerer at havne i et voldsomt uvejr, efter Donald Trump natten til onsdag vandt præsidentvalget i USA.
USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked, hvor blandt andet maskinindustrien har godt gang i salget. Sidste år eksporterede danske virksomheder for 13,8 milliarder kroner i maskiner og transportmidler til USA.

Trump-sejren kan give så stor usikkerhed, at det vil koste danske arbejdspladser. Det vurderer Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen.

- USA er Danmarks tredje største eksportmarked. Danmark eksporterer for omkring 100 mia. kroner til USA om året, hvoraf størstedelen kommer fra eksport af medicinske og farmaceutiske produkter samt søtransport. Med Trumps sejr er der skabt usikkerhed om den positive udvikling i samhandlen med USA kan fortsætte, bl.a. fordi Trump har mindre fokus på velfærd og vedvarende energi end Hillary Clinton. Det er områder, som Danmark har en konkurrencemæssig fordel på, skriver Helge Pedersen i en kommentar til finans.dk.

Trump-sejren kan i værste fald føre til recession i USA og koste mellem 5.000 og 10.000 danske arbejdspladser, vurderer han.

Vindmølleindustrien trækker vejret dybt

USA er et af de helt store markeder for vindmølleindustrien, og var blandt det land som Vestas leverede flest vindmøller til i 3.kvartal i år.

Valgsejren til Donald Trump kan komme til at gøre ondt på Vestas og alle andre vindmølleproducenter i verden. Den republikanske spidskandidat har ikke lagt skjul på, at han ikke er nogen specielt stor tilhænger af vindenergi, og det kan få betydning for afsætningsmulighederne på det vigtige amerikanske marked.

Derfor bliver der solgt ud af Vestas-aktien i stor stil på fondsbørsen i København onsdag morgen. Handlen med Vestas-aktien blev sat i såkaldt forlænget åbningsauktion på grund af det massive salgspres.

Og da handlen igen blev givet fri, var aktien på et tidspunkt nede at vende i et minus på 11 procent. Efter tyve minutters handel havde den dog genvundet en smule og lå til et minus på otte procent.

Vestas-aktien er den danske aktie, der indtil videre er hårdest ramt af nattens præsidentvalg.

Alligevel er der ikke panikstemning over Trump-sejren endnu.

Det forklarer Jan Hylleberg, der er administrerende direktør for brancheforeningen Vindmølleindustrien.

- På den korte bane blev der sidste år vedtaget et nyt femårigt støttesystem i USA, der løber til og med 2021. Så selv om nogen måtte have ønske om at ændre det, bliver det svært med de beføjelser, som præsidenten har, siger direktøren.

Han mener derfor, at valget har størst betydning på den lidt længere bane.

- Det er altid vigtigt, hvilken holdning den amerikanske præsident har, fordi han eller hun kan lægge en linje, der trækker eller presser de øvrige kamre i det politiske system.

Industristater afgør valget

Donald Trumps sejr over over Hillary Clinton i en række centrale svingstater som Iowa, Wisconsin og Ohio var helt afgørende for at han vandt præsidentvalget. Alle staterne ligger i det såkaldte rustbælte der udgør en kerne i den amerikanske industri.

Midtvesten er et af USA's største industriområder, og Donald Trump har lovet store investeringer i blandt andet bilindustrien, hvis han bliver præsident.

I delstaten Wisconsin vinder Donald Trump ifølge CNN. Inden valgdagen var Wisconsin regnet som en relativt sikker sejr til Hillary Clinton. Ikke siden Ronald Reagans tid som præsident i 1980'erne har Demokraterne tabt Wisconsin.

Staten betegnes ikke normalt som en del af Midtvesten, men er stadig blandt staterne i det såkaldte rustbælte, som er betegnelsen for en række industristater mod nord.

Markedet reagerer

Aktier, råvarepriser og valutamarkeder verden over reagerer kraftigt på, at Republikanernes Donald Trump har sat kurs mod Det Hvide Hus.

Aktierne på det japanske Nikkei 225-indeks lukkede tidligt onsdag morgen dansk tid med et fald på 5,4 procent. Den kraftige børsreaktioner har fået regeringen i Tokyo til indkalde til krisemøde med landets centralbank.

Usikkerheden om hvad det betyder at få Donald Trump som USA’s præsident, har fået investorer til at sælge aktier i stor stil.

Også de såkaldte futures på Wall Street, der giver en indikation på, hvilken retningen handlen vil åbne i på børsen i New York, falder med over fire procent ifølge AFP.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063