23948sdkhjf

Giganter jagter falske lejer

Lejeproducenter kæmper med piratkopiering og snyd med certifikater. Det koster omsætning og truer maskinsikkerheden. Se hvordan du beskytter dig mod falske lejer.
I 1998 måtte den finske Formel 1-racerkører Mika Haakkinen trække sig ud af San Marino Grand Prix, fordi hans gearkasse gik i stykker på grund af falske lejer.

18 år senere er problemet med falske lejer fortsat et globalt problem, som de store lejeproducenter kæmper indædt imod.

Hos den svenske leje-gigant SKF står Tina Åström i spidsen for et globalt team på 12 fuldtidsansatte, hvis eneste opgave er at bremse forfalskninger og piratkopier. Tre arbejder fra Kina, tre fra Indien, en i USA og resten fra Sverige.

- Det er svært at sætte et tal på, hvor mange falske lejer der bliver solgt hvert år verden over, for det er langt fra alt der bliver opdaget. Men problemet er stort, og derfor bruger vi også mange ressourcer på at hjælpe politi og toldmyndigheder med at fange de falske lejer, siger Tina Åström, leder af SKF’s globale Group Brand Protection-afdeling.

Danmark i søgelyset

Hun fortæller, at SKF netop nu arbejder sammen med dansk politi og SKAT for at finde ud af, om falske lejer fra europæisk forhandler ulovligt er blevet solgt i Danmark. Forhandleren har importeret store lejer fra Kina og solgt dem som SKF-lejer rundt om i Europa.

- Vi ved, han har importeret store lejer på over 400 mm fem til syv gange fra Kina i løbet af 12 måneder. De er blevet solgt til Tyskland, Holland og England, og lige nu hjælper vi politiet i Sverige og Danmark med at undersøge, om det også er sket her, siger Tina Åström.

Hun understreger dog, at SKF ikke har mange sager med falske lejer i Danmark. I Europa er det oftere Italien, Spanien og Holland, at den svenske lejeproducent finder forfalskninger fra Kina. Men det globale anti-piratteam arbejder overalt i verden.

Sikkerheden kompromitteres

For nyligt var hun med til en razzia i Kenya, hvor SKF sammen med politiet fandt tre tons falske lejer.

- Udover at de rigtige lejeproducenter bliver snydt for indtægter, så udgør de falske lejer en enorm sikkerhedsmæssig risiko, især de store lejer kan lave stor skade, hvis et falsk leje, som ikke er kvalitetstestet, bliver monteret, fortæller Tina Åström.

Det er ofte først når lejerne begynder at give problemer, at slutbrugerne opdager, at de ikke har fået det kvalitetsleje, som de har betalt for. For nyligt opdagede man at de lejer der egentlig skulle være

Tal fra OECD viser, at omkring 2,5 procent af al global import er falske kopiprodukter,

Også certifikater forfalskes
Dagligt tikker der henvendelser ind fra distributører og slutbrugere til Schaefflers brand beskyttelsesafdeling, der arbejder med at beskytte leje-producentens kendte mærker som INA, FAG og LuK. For mange bliver til tider i tvivl, om de lejer de står med i hånden faktisk er fra Schaeffler.

- Det er desværre fortsat et stort problem, som vi kæmper med dagligt. Vi oplever dels snyd med lejerne, men også de certifikater som skal dokumentere lejets autencitet, siger Ingrid Bichelmeir-Böhn, chef for Schaefflers brand beskyttelsesafdeling. Hun har jagtet piratkopierede lejer i over 15 år.

Hun opfordrer derfor alle der arbejder med Schaeffler lejer til hellere at sende billeder ind til Schaeffler en gang for meget end en gang for lidt. Så kan Schaeffler lave en autencitetstest af lejer på baggrund af billeder af lejer, labels, certifikater og indpakning.

Uddanner distributører

- Udfordringen er fortsat at mange stoler blindt på de certifikater og labels der følger med lejerne. Uanset mærke, størrelse eller type, så er der altid en risiko for at et leje er en kopi eller forfalskning. Vi opdager desværre formentlig kun toppen af isbjerget. Et meget konservativt estimat er, at Schaeffler hvert år mister omkring en procent af vores omsætning på grund af piratkopiering og snyd med vores brands, siger Ingrid Bichelmeir-Böhn.

Schaeffler omsatte sidste år for omkring 90 milliarder kroner, og det vil sige, at piratkopieringen anslået koster virksomheden mindst 90 millioner kroner årligt.

Tidligere i år blev 300.000 falske INA og FAG-lejer konfiskeret og destrueret i Kina i en enkelt razzia.

Udover at retsforfølge sælgere og producenter af forfalskede lejer, så bruger Schaeffler også mange ressourcer på at gøre opmærksom på problemet blandt kunder og distributører.

- Vi bruger en del tid på at opkvalificere og træne vores distributører i at opdage snyd og svindel med vores lejer og certifikater. Men er man det mindste i tvivl, så kontakt os med billeder af det pågældende leje, så kan vi afgøre ægtheden, siger Ingrid Bichelmeir-Böhn.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267