23948sdkhjf

Arbejd sikkert sammen med robotterne

Det vrimler efterhånden med collaborative robotter i industrien. De små robotter er blevet populære, fordi man kan placerede dem sammen med medarbejdere uden at bekymre sig om afskærmning.

Men der er stadig et sikkerhedsaspekt at tage stilling til, og netop her præsenterede Pilz en løsning på årets SPS IPC Drives-messe.

- Hos Pilz siger vi, at der ikke er nogen robotter, der er sikre, kun applikationen. Men hvad nu hvis den collaborative robot får monteret et spidst værktøj?, spørger Bjarne Erich, der er teknisk chef hos Pilz i Danmark.

- Vi har udviklet et måleapparat, der kan måle kraften, som robotten kommer med i forhold til, hvad den menneskelige krop kan tåle. Og det er vi først med på markedet, uddyber han.

Dansk premiere

Kollisionsmåleudstyret, der har fået navnet PROBms, er udstyret med fjedre og tilhørende sensorer, der måler det samlede tryk fra robotten samt en trykfølsom folie, der måler det lokale tryk.

Tryk og kraft skal være inden for nogle områder, hvor man kan tåle at blive ramt på kroppen. Grænseværdierne er beskrevet i en række ISO-standarder.

- Vi vil se mere af det i Europa, hvor der er rigtig mange der laver collaborative robotter. Derhjemme kender vi jo mest Universal Robots, men der er også for eksempel ABB og Kuka, forklarer Bjarne Erich.

Pilz havde også PROBms med på DIRA Roadshow i sidste uge, og planen er at begynde markedsføringen på det danske marked næste år. Her får kunderne dermed mulighed for at leje systemet.

Den tyske automations-koncern havde dog også mere ”traditionelle” nyheder med på messen. Det drejer sig blandt andet om låsesystemet PSENmlock

- Det er et nyt produkt, vi har på markedet til at beskytte applikationer. Det gode er, at den er synlig fra alle sider, og så er lukkemekanismen fleksibel, hvis lågen for eksempel begynder at falde med tiden, siger Bjarne Erich.

- Vi har også en nyt lysgitter, PSENopt slim, som man kan bygge ind i maskiner, hvor der ikke er så meget plads. Den findes med fingeropløsning og håndopløsning. Lyskilden har vi som sådan solgt i mange år, men det nye er, at det er en slimline, forklarer Bjarne Erich.

Læs mere om: Pilz
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109