23948sdkhjf

The cloud is the limit

Siemens’ nye Mindsphere-løsning fyldte en del for virksomheden på SPS IPC Drives.

En vigtig del af Industri 4.0 og den digitale fabrik er let adgang til data. Sensorer i maskinerne producerer millioner af produktionsdata, som skal udnyttes til at optimere driften.

Løsningen ligger i skyen. For ved at uploade produktionsdata til skyen, er de hele tiden tilgængelige – både for virksomheden selv, men også for maskinleverandøren.

Baseret på et åbent økosystem

For en del virksomheder kan det være en barriere, at distributionen af it-dataene er så it-tung. Men det mener Siemens at have fundet en løsning på med sit Mindsphere-koncept.

- Mange producenter har ikke en sky, en it-afdeling, viden om sikkerhed og så videre. Så det sørger vi for. Mindsphere er et sted, hvor man lagrer data i skyen, og vi sørger for forbindelsen, forklarer Alexander Fiedel, der er product manager hos Siemens.

- Det er en nem måde at forbinde PLC’en til skyen. Den er baseret på et åbent økosystem, så man kan bruge sine egne apps, Siemens’ apps eller apps der er lavet af en helt tredje. Og det vigtigste er, at maskinbyggeren sagtens kan betjene det her, supplerer Morten Kromann, der er application engineer hos Siemens.

Skal optimere vedligehold

Meningen med systemet er at samle produktionsdataene og transformere dem til værdi for virksomheden.

- Det primære brugerne kan med systemet nu er at forudse, hvornår der skal holdes et vedligehold. Men man ved ikke rigtig, hvor det løber henad, men der bliver helt sikkert andre forretningsmuligheder på sigt, siger Morten Kromann.

Men hvad med sikkerheden, når så store mængder af data sendes ud af virksomhedens ellers lukkede kredsløb?

- Den afdeling i Siemens, der håndterer Mindsphere, ligger i Digital Services, og der har man også en Industrial Security-afdeling. Vi laver jævnlige penetration tests på systemet, så jeg vil sige, at det er meget sikkert, forklarer Alexander Fiedel, og tilføjer:

- Vi afholder også security accessment workshops, hvor vi kommer ud med to eksperter og vurderer virksomhedens datasikkerhed. For det nytter selvfølgelig ikke noget, at vores del af systemet er topsikret, hvis virksomheden selv sløser med sikkerheden og for eksempel ikke sørger for at slette passwords til gamle medarbejdere.

Ifølge de to Siemens-folk har systemet allerede vist sig at være et hit blandt kunderne.

- Vi har frigivet det i Danmark, og har mødt stor interesse for Mindsphere. Mange af vores kunder vil gerne undgå selv at skulle administrere og drive et datacenter. Det her kan de få off the shelf mod et månedligt fee, slutter Morten Kromann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094