23948sdkhjf

Inrotech og Bladt udvikler avanceret robotsvejsning

Bladt Industries automatiserer svejsning af meget store rørkonstruktioner.

Den fynske virksomhed Inrotech er i fuld gang med at udvikle en løsning til automatisk robotsvejsning til Bladt Industries.

Svejserobotter skal fremover svejse store rør sammen på Bladts store offshore jackets. Det er rør op til 1,5 meter i diameter. To robotter skal svejse samtidig fra hver sin side.

Det er en opgave, som normalt tager en svejser en hel uge. Så løsningen vil betyde en væsentlig effektivisering af arbejdsprocessen.

Operatøren skal kun lægge den indledende bundsøm. Derefter finder robotten selv ud af at fylde hele svejsningen op.

- Operatøren skal i princippet bare have en grøn startknap og en rød stopknap, siger salgsdirektør Morten Arndal Nielsen, Inrotech.

Der bliver tale om en avanceret løsning, hvor svejsningen automatiseres på et hidtil uset niveau.

Robotten skal glidende skifte svejseparametre hele vejen rundt.

- Alle positioner skal svejses hele vejen rundt med forskellige svejseparametre alt efter position og fugens udformning. Nogle steder er der en dyb fuge, andre steder en mindre dyb fuge, siger Morten Arndal.

Der er indgået en udviklingskontrakt mellem Bladt og Inrotech, hvor der er sat en række milepæle op, som skal nås. De to parter arbejder tæt sammen, og det er meningen, at robotanlægget skal stå færdigt til sommer. Samarbejdet startede i efteråret.

Mobile robotter
Inrotech er kendt for sine små, mobile svejserobotter, som scanner emnet, og som derefter automatisk finder ud af, hvor der skal svejses.

Normalt bliver en sammenføjning ført ind til en stor svejsemaskine for at blive sat sammen. Men Inrotechs robotløsning bliver sat på en specialbygget mobil platform, så den selv kan bevæge sig hen til de store jackets.

Det sparer flere svejsninger og ekstra arbejdsgange.

Fordi der er tale om store rør, som en robot ikke lige kan komme forbi, har Inrotech valgt at installere to robotter i løsningen.

De skal svejse fra hver sin side. De to robotter kommer til at starte samme sted, såkaldt hot-og-hot, og bevæge sig i hver sin retning, hvorefter de mødes på den anden side af røret. Det skal gøre samlingerne mere jævne.

Der bliver faktisk tale om fire robotter i løsningen, og ikke bare to. For de to svejserobotter skal hver "stå" på en større robot.

- Det er for at sikre rækkevidden, fortæller Morten Arndal.

 Efter nogle hårde år er fynske Inrotech nu godt på vej. Udover ordren til offshore til Bladt Industries har firmaet fået flere store ordrer til skibsværfter.

Ordrerne til skibsværfter omfatter en ordre til BAE Systems i Glasgow, Skotland, som producerer engelske krigsskibe, og ordrer til blandt andre kinesiske og spanske skibsværfter.

- Vi skal lave nogle portaler med to svejserobotter, som kan svejse skibspaneler. Den største, den til Skotland, bliver 14,5 meter bred, fortæller salgsdirektør Morten Arndal Nielsen, Inrotech.

De nye opgaver får Inrotech til at mande op fra de 10 mand, som hidtil har været ansat.

- Vi har lige ansat en ny projektleder og vi skal ansætte et par softwarefolk, nogle salgsfolk og nok også en-to mand ekstra i værkstedet, siger Morten Arndal Nielsen.

Danfoss-arvingen Peter Mads Clausen investerede i december 15 mio. kr. i Inrotech gennem sit investeringsfirma Clausen Group.

Pengene var nødvendige for Inrotech for, at firmaet kunne bære de store ordrer, som er kommet. Til gengæld forventer ledelsen et overskud for indeværende regnskabsår, som slutter 30. juni.

- Vi skal nå et overskud i år, og det ser fornuftigt ud nu med de ordrer, vi nu har sikret os, siger Morten Arndal Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093