23948sdkhjf

Bila: Her automatiserer vi næste gang

Projekthuset forudser en stor vækst i automatiserede løsninger af lager-, logistik- og transportfunktioner i industrien

Skal den være mørk eller lys?

Det er det eneste, gæster på VTM skulle forholde sig til, hvis de gerne ville have en kølig fadøl hos Bila. Et enkelt tryk på knappen, og så klarer robotcellen Robo-power resten.

Den henter et tomt glas, placerer det under fadølshanen, skænker og flytter nænsomt øllen over til et lille transportbånd, der afleverer fadøllen.

Robopower-cellen består af en kompakt flytbar celle med en Kawasaki-robot. Det hele foregår i løbet af 35 sekunder af en trepunktsgriber. Når robotcellen ikke skænker fadøl, så bruges den blandt andet til at flytte emner ind og ud af CNC-maskiner.

- Vi arbejder på at optimere Robopower, så den ikke bare bremser produktionen, hvis der opstår fejl, men i stedet går ind og kompenserer, så produktionen kan fortsætte, eksempelvis om natten uden manuel justering, siger Henrik Jørgensen fra Bilas afdeling i Svendborg.

Det er netop i bearbejdningscentrene, at automationsniveauet er højest i den spåntagende metalindustri. Hos Bila har man en ide om, hvor robotter og automationsløsninger vinder indpas.

- Jeg tror, det næste store automationsskridt kommer til at ske inden for transport og logistik. Metalindustrien har meget fornuftig fokuseret på at automatisere processer omkring de omkostningstunge CNC-maskiner, mens man nok har udskudt automationsløsninger indenfor lager- og logistikfunktionerne, siger Henrik Jørgensen.

Han nævner både de små mobile robotter, som Bila forhandler for MiR, og datterselskabet AGV Scandinavia, som er et samarbejde mellem Bila og N.C Nielsen, der leverer førerløse trucks, som kan løfte markant mere end de mindre mobile robotter.

ROI bryder isen
Hos Danrobotics havde de en tilsvarende fuldautomatisk bearbejdsningscelle med på VTM.

Den skulle ryste lidt op i en konservativ branche, hvor mange små og mellemstore virksomheder er bekymrede for at investere i automation og robotter.

Her er ROI - Return Of Investment - det afgørende, når messedeltagerne for alvor får øjnene op for Danrobotics løsninger.

- Vi kan godt mærke, at det især er prisen - og tilbagebetalingstiden - der er den helt store faktor, når de mindre virksomheder overvejer at automatisere, siger Kim Koertsen, direktør i Danrobotics.

Artiklen er en del af temaet VTM 2017.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093