23948sdkhjf

Industriproduktionen steg i februar

Den samlede industriproduktion steg 0,8 procent fra januar til februar.

Fremgangen kom efter et fald på 4,9 procent i januar og en stigning på 1,7 procent i december. Sammenlignes perioden december-februar med de foregående tre måneder, gik den samlede industriproduktion frem med 4,1 procent. Det skriver Danmarks Statistik.

Trenden stiger fortsat, selvom der har været store udsving i produktionsindekset i sidste halvdel af 2016. Siden november 2016 har indekset ligget på et niveau over det højeste niveau (april 2008) før krisen i 2008-2009. Alle tal er korrigeret for prisudvikling og normale sæsonudsving. I faktiske tal gik den samlede industri frem med 0,6 procent fra februar 2016 til februar 2017.

Møbler trak produktionen op
Blandt industriens branchegrupper steg produktionen især i ”tekstil- og læderindustri” samt ”møbel og anden industri mv.”, som havde fremgang på henholdsvis 10,5 og 6,3 procent i februar.

I beregningen af det samlede produktionsindeks vægter branchegruppen ”tekstil- og læderindustri” mindst ud af de 12 branchegrupper med kun 1,4 procent. ”Møbel og anden industri mv.” vægter med 10,4 procent og er dermed den fjerdestørste branchegruppe. Største fald i februar stod branchegruppen elektronikindustri for med 7,2 procent. Der var tilbagegang i fem branchegrupper, som i alt tegner sig for 29,4 procent af det samlede produktionsindeks.

Omsætningsfremgang i februar
Industriens omsætning gik 1,0 procent frem i februar og 7,5 procent i perioden december-februar i forhold til september-november målt i løbende priser og sæsonkorrigeret.

Både eksport- og hjemmemarkedsomsætningen steg i februar med henholdsvis 1,2 procent og 0,3 procent. Udviklingen i eksportomsætningen var især drevet af en fremgang på 10,3 procent i sektoren ”investeringsgodeindustri”, hvori branchegruppen maskinindustri indgår. Generelt er omsætningsudviklingen i maskinindustri svingende grundet udviklingen i underbranchegruppen ”fremstilling af motorer, vindmøller og pumper”.

Med stigningen i februar var eksportomsætningsindekset for maskinindustri tilbage på niveau med september 2016 efter flere måneders store udsving. Stigningen i eksportomsætningsstigningen i investeringsgodeindustri blev delvist opvejet af et omsætningsfald i sektoren ”fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder” på 5,2 procent, således at den samlede eksportomsætning kun steg med 1,2 procent.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094