23948sdkhjf

Forskere slår fast: Svejsning er kræftfremkaldende

Personer, der udsættes for svejserøg, har en markant øget risiko for at udvikle lungekræft, viser ny forskning.

Røg og damp fra svejsning kan indeholde partikler, der er sundhedsskadelige. Hidtil har man vurderet, at indånding af svejserøg muligvis var kræftfremkaldende. Men nu har nogle af verdens førende forskere kigget på den nyeste dokumentation, og konklusionen er klar: Svejsning er kræftfremkaldende. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Indånder man partiklerne gennem længere tid, øger man sin risiko for at udvikle lungekræft med omkring 30 procent. Det fortæller Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. Han er netop vendt hjem fra et møde i IARC, International Agency for Research of Cancer under WHO, hvor han var formand for gruppen med 17 forskere fra 10 lande, der har vurderet kræftrisikoen ved svejsning. IARC's nye vurdering er offentliggjort i The Lancet Oncology.

- Mistanken har været til stede i mange år. Men nu er der næsten 50 videnskabelige undersøgelser, der peger i samme retning. Svejsning foregår ofte i mindre rum, og det er ikke kun svejseren selv, der har en øget risiko, det har alle de mennesker, der befinder sig i rummet. Og de er tilmed ofte ikke lige så godt beskyttet som svejseren selv, der normalt bærer maske og har udsugning, forklarer Johnni Hansen i pressemeddelelsen.

Danske data med i undersøgelsen
Til Jern & Maskinindustrien forklarer Johnni Hansen, at der også indgår danske forskningsresultater i undersøgelsen.

- Der er en stor dansk undersøgelse, som blev lavet af Klaus Stagis Hansen, som i 1986 indsamlede data på 10.000 danske metalarbejdere, og af dem var 6.000 svejsere. Dem har vi fulgt frem til 2003, og det viste sig, at de havde en øget risiko for kræft, siger Johnni Hansen.

Det er blandt andet ved svejsning af rustfri stål, at krom og nikkel danner partikler på mindre end 1 nanometer, som kommer ned i lungerne og forårsager kræften. Johnni Hansen mener dog ikke, at danske smedevirksomheder skal gå i panik på baggrund af de nye forskningsresultater.

- Man skal overholde de regler, der er, og beskytte svejserne så godt som muligt med masker og udsugning. Der er nogle relativt restriktive regler, og overholder man dem, er man relativt godt beskyttet, men det er også de folk omkring svejseren, man skal være opmærksom på, forklarer Johnni Hansen.

Mulighed for erstatning
Har man gennem længere tid været udsat for svejserøg og fået konstateret lungekræft, opfordrer Johnni Hansen til, at man anmelder det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, det der tidligere hed Arbejdsskadesskadestyrelsen.

- Jeg mener, at der med den nye konklusion, bør være grundlag for at få lungekræft anerkendt som en erhvervssygdom og dermed få tilkendt erstatning. Men det skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring selvfølgelig vurdere, siger Johnni Hansen.

Forskerne har også vurderet, at svejsning øger risikoen for modermærkekræft i øjet, der dog er en ekstremt sjælden kræftform, med kun få tilfælde i hele Norden om året.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08