23948sdkhjf

78-årig smed har ingen planer om pension

Selvom smedemester Henning Rasmussen har drevet eget smedeværksted i 50 år, har han ikke planer om at gå på pension

I et halvt århundrede har smedemester Henning Rasmussen med fuld opbakning fra hustruen Gurli haft eget familiedrevet smedeværksted og lager ved siden af privatboligen i det landlige Kildebrønde i Greve.

På Kildebrønde Landevej 23 står ud til vejen et skilt for Henning Rasmussens lille håndværksvirksomhed, der blev etableret i 1966. Med Hennings egne ord startede livet som selvstændig med, at han gravede et kæmpe hul på grunden ved siden af det røde murstenshus for at bygge et værksted, der efter kommunes krav skulle være på minimum 100 kvadratmeter.

Dengang startede han op uden en krone på lommen. Det var ikke noget problem. For han havde opbakning fra hustruen Gurli, der ikke var og er bleg for at tage sin tørn på værkstedet.

Hun har i mange år stået ved sin egen hydrauliske presser, hvor det ensformige arbejde med at producere mange ensartede smådele tog fart, mens hun lyttede til radioen i sine høreværn, hun altid bar rundt på.

Og parret kunne efter eget udsagn ’leve på en sten’, så længe de arbejdede for deres virksomhed i landlige omgivelser kun 20 kilometer fra Rådhuspladsen i København. 

Henning har i tidernes morgen været i lære som landbrugssmed. Det ville han gerne give videre, da han selv fik foden under eget bord. Gennem årene har han haft overskud til og mod på at tage unge, skoletrætte elever i mesterlære som klejnsmed.

- Eleverne kom i ’den hårde skole’. De skulle komme til tiden. Dengang blev der røget i arbejdstiden. Men ikke hos mig. Jeg kunne altid finde noget praktisk, de kunne tage sig til, fx tømme en skraldespand og feje i værkstedet. Det havde de ikke noget imod. De hyggede sig også til eftermiddagskaffen, hvor Gurli gennem flere årtier forkælede medarbejderne med hjemmebagt kage. Købekager var i hendes optik ikke gode nok, understreger Henning, der har døtrene til at hjælpe med regnskabet og produktionen på værkstedet.

Gennem årene har smeden haft mange gode og trofaste kunder og medarbejdere. Og firmaet er vokset stille og roligt. Af flere omgange har Henning og Guri bygget ud og købt nyt materiel for at følge med efterspørgsel af fx ventilationskomponenter og turbiner til rensningsanlæg og pumpestationer. Virksomheden fulgte med udviklingen i branchen ved at omstille til en højteknologisk produktion.

Ordblind smed arbejder med engelske CAD-tegninger

Henning er i dag 78 år, og Gurli er 83. Begge ved, at de efter 50 års slid og nøjsomhed kunne gå på pension med god samvittighed. Den store maskinpark på værkstedet er for længst betalt ud. Men det kunne ikke falde dem ind at lukke og slukke.

Det gamle smedehåndværk i Kildebrønde Landsby skal fortsat eksistere, mener ægteparret, selvom den lokale skomager, skrædder og slagter for længst har drejet nøglen.

- Vi synes begge, at det er sjovt og spændende at stå op og gå på arbejde. For os er alder kun et tal. Vi har stadig mod på at servicere vores faste kunder – men også tage nye opgaver og kunder ind i. Fx ved at være underleverandør til større virksomheder inden for bygge- og maskinbranchen, understreger Henning, der arbejder med fx såkaldte CAD-tegninger på engelsk, selvom han er ordblind og ikke kan tale engelsk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079