23948sdkhjf

Industrien ser mere pessimistisk på fremtiden

Den såkaldte industriindikator er tilbage i minus i maj - metalindustrien går dog en smule mod strømmen.

Ikke så snart industriens sammensatte konjunkturindikator kom i plus i april, er den nu igen negativ med minus 5 i maj. Bagved ligger markante fald i både ordrebeholdningen og produktionsforventningerne. Det oplyser Danmarks Statistik.

Hvorvidt den stigende trend igennem 2015 og 2016 er brudt, er det for tidligt at sige. Især branchegruppen fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx medicin og fødevarer) oplever tilbagegang.

Fald i produktionsforventningerne og ordrebeholdningen
De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er faldet fra 18 i april til 7 i maj, og i ikke-sæsonkorrigerede tal er vurderingen af ordrebeholdningen gået tilbage fra minus 7 i april til minus 12 i maj.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens produktionsforventninger samlet set faldet fra 16 i maj sidste år til 8 i maj i år. I de enkelte sektorer ses der markante ændringer i forhold til maj sidste år. Medicinalindustrien er faldet fra nettotallet 81 til 0. Føde-, drikke- og tobaks-vareindustrien er faldet fra minus 18 til minus 36, og elektronikindustrien er faldet fra 51 til 35. Omvendt er metalindustrien steget fra 7 til 32, fremstilling af elektronisk udstyr er steget fra 8 til 26 og kemisk industri er steget fra minus 2 til 11.

Positive forventninger til beskæftigelsen
Opgjort i ikke-sæsonkorrigerede tal er der positive forventninger til beskæftigelsen både i den samlede industri og i branchegrupperne. I produktionsforventningerne ligger fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (for eksempel fødevarer og medicin) meget negativt som den eneste branchegruppe.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078