23948sdkhjf

Brug af vision giver first mover-mulighed

Fejlrater på 0,5-1 pct. er ikke længere acceptable for mange kunder. Det skaber potentiale og first-mover-fordele for vision-industrien.

Blandt virksomheder, som beskæftiger sig med produktion og forarbejdning af metalemner, oplever den svenske vision-virksomhed Ivisys en stigende interesse for at lave kvalitetskontrol med automatisk vision-inspektion.

Teknologien muliggør nu en automatisk inspektion af emnet, selvom metallet reflekterer lyskildens lys, hvilket tidligere har begrænset muligheden for at bruge automatisk vision-kontrol. Dette behov er stigende eftersom industrivirksomheder i stigende grad skal leve op til kundernes forventning om nul fejl.

- Vi oplever klart, at der er et behov hos virksomheder i metalindustrien, som står over for nogle nye udfordringer med hensyn til at leve op til stadigt stigende krav til kvaliteten af samtlige af de produkter, de leverer, siger administrerende direktør i Ivisys Jakob Kesje. 

Dyre fejl
Det er i dag ikke accepteret at levere med en fejlrate på imellem en halv til en hel procent. Industrivirksomhederne oplever, at fejlene bliver dyrere hele tiden, enten fordi leverancer med fejl medfører direkte omkostninger fra kunden, eller en dyr corrective action proces som følge af kvalitetsbrist.

- Når støbt metal bearbejdes, vil der uundgåeligt fremkomme porøsiteter i overfladen, og er de for store, indikerer det for forskellige fejl i materialet. Men at se fejlene, endsige vurdere deres størrelse og afstand til kanter mv. har været svært i manuel kontrol. Denne type vilkårlige fejl, har også tidligere været svært for vision-systemer at identificere. Men nu er softwaren blevet så avanceret, at det ikke længere er noget problem, fortæller han.

I Ivisys tilfælde er løsningen flere softwarebaserede teknikker til billedbehandling, som gør det muligt at behandle meget store mængder information øjeblikkeligt.

- For nogle år siden brugte man vision til at se efter f.eks. om der var et rundt hul et bestemt sted på en plade. Men i dag kan man f.eks. også samtidigt scanne hele overfladen på et emne for nærmest mikroskopiske fejl uden at have defineret dem først,” fortæller han.

Stort markedspotentiale
Vision-markedet vokser i disse år med omkring 8 pct. om året og forventes at global nå en størrelse på ca. 14 mia. kr. i 2022 ifølge en rapport fra business intelligence-virksomheden Markets and Markets.

Faktorerne bag denne vækst er et øget behov for især kvalitetskontrol samt en general automatisering af produktionsprocesser inden for automobil-, medicinal-, fødevare- og emballageindustrien fremgår det af rapporten.

Ifølge Jakob Kesje er der flere grunde til den stigende tendens inden for vision:

- Den generelle automatiseringsbølge i industrien medfører naturligt et behov for at erstatte den manuelle proceskontrol som tidligere har sikret et vist kvalitetsniveau. Nogle af de andre faktorer, som driver væksten fremad, er, at de nye vision-systemer i dag fungerer bedre i et industrielt miljø og kan håndtere variationerne bedre, uden at sortere hverken for få eller for mange fra i kvalitetskontrollen, vurderer han og forsætter. 

- De store spillere inden for f.eks. automobilindustrien har været i gang med at implementere vision i en hel del år nu, men selv der er man ikke nået i mål endnu. For mange underleverandører automatiserer deres produktion uden at sikre automatisk kontrol, og det skaber en usikker situation for visse kunder, som kan resultere i en ny dyr slutkontrol, i stedet for den tidligere proceskontrol. Der er altså i den pågående automatiseringsproces gode muligheder for at være first-mover og bruge vision til at skille sig ud fra konkurrenterne ved at levere, hvad der opleves som fejlfrie batches - inden det bliver standard for alle, slutter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.346