23948sdkhjf

Danske industrivirksomheder beskytter flere ideer

Mængden af udstedte patenter til danske virksomheder bliver ved med at vokse. Det globale industri 4.0-kapløb får behovet til at vokse endnu mere.

Ettusindogtreogtredive! Så mange nye patenter udstedte den europæiske patentorganisation til danske virksomheder i 2016.

1.033 patenter er 32 procent flere end året før, som også slog rekord. Faktisk er iderigdom og evne til at beskytte sine ideer helt i top i Danmark, især inden for biotech, medicin og miljø. Det viser tal fra OECD, som DI har analyseret.

- Danske virksomheder er rigtig gode og flittige til at tage patenter inden for blandt andet maskinfremstilling og vind­energi. Vi lever af gode ideer i Danmark, og så har de danske virksomheder været dygtige til at beskytte deres produkter efterfølgende. Når der kommer nye patentregler og en fælles europæisk patentdomstol, vil det blive nemmere og mere enkelt for de danske virksomheder at håndhæve og beskytte patenterne, siger Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i DI med fokus på erhvervsjura.

Læs det gratis magasin Dansk Verdensklasse

Ny patentregler nærmer sig
Den nye europæiske patentdomstol og det nye enhedspatent er snart en realitet. DI forventer, at de nye regler træder i kraft i starten af næste år. Det hele afhænger af Storbritannien, der endnu mangler at ratificere aftalen.

- Lige nu ligger alle aftaler klar med underskrift i London. Oprindeligt var forventningen, at patentreglerne ville blive implementeret til nytår, men nu ser det ud til det bliver omkring marts eller april i 2018, siger Lars Holm Nielsen.

Det betyder, at danske virksomheder fremover samlet kan søge patent i 25 EU-lande på en gang. Det er især de eksporttunge fremstillingsvirksomheder, der kommer til at mærke de nye regler.

- Danske virksomheder er relativt godt forberedte på de nye patentregler, blandt andet fordi vi havde en folkeafstemning i 2014, og man derfor har været opmærksomme på de nye regler i god tid. Vi går i gang med at oplyse vores medlemsvirksomheder i efteråret, når implementeringen nærmer sig, siger Lars Holm Nielsen.

Hans bedste råd er, at virksomhederne får kortlagt deres brug af patenter allerede nu. For danske virksomheder har tre måneder, før de nye regler træder i kraft, til at beslutte, om de vil overgå til det nye fælles enhedspatent, eller bevare deres danske patent.

- Det afhænger af mange faktorer, eksempelvis hvor produkterne sælges, hvor kritiske de er for virksomhedens drift og så videre.

IT halter efter
Men det er ikke inden for alle områder, at Danmark er med i den internationale elite, når det handler om at beskytte opfindelser.

Software-løsninger fylder mere i industrien i takt med, at flere produkter og produktionsfaciliteter bliver digitaliseret. Men Danmark halter bagud inden for patentering af IT-løsninger, og lander en 10. plads, bagefter flere sammenlignelige lande.

Det risikerer at stille danske maskinproducenter ringere, når de skal konkurrere globalt om nye industri 4.0-løsninger.

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096