23948sdkhjf

VIDEO: Robotprinter spytter robotter ud – og genbruger dem

Bare 13 minutter tager det en nyudviklet robotprinter at forvandle en aluminiumsstreng med små motorer til en funktionsdygtig robot, der efter brug kan genbruges.

Nu har en forsker på IT-Universitetet i København (ITU) sammen med amerikanske kollegaer fra MIT, Columbia og Cornell udviklet en robotprinter, der på få minutter kan producere simple, men funktionelle robotter, der kan løse forskellige opgaver. Det skriver ITU i en pressemeddelelse.

- Vi benytter et præfabrikeret materiale bestående af en endimensionel aluminiumsstreng med forbundne motorer. Den fodrer vi så til printeren, som former materialet til en robot, hvis form er bestemt af funktionen. Hvis materialet foldes på en bestemt måde, vil robotten kunne kravle. Folder man det på en anden måde, kan den få en ny funktion som at rulle eller klatre. Efter brug kan man blot glatte robotten ud, trykke på en knap, og udskrive en robot med en ny funktion, siger Sebastian Risi, lektor på ITU.

Robotprinteren er endnu ikke testet uden for laboratoriet, men der skal arbejdes videre med den, så den med tiden vil kunne bygge mere komplekse og hårdføre robotter, der kan bruges i den virkelige verden.

- Vi skal blandt andet tilføje sensorer og kameraer og finde et materiale, der er mere stabilt end aluminium, som kan bøjes mange gange, uden at det tager skade, siger han.

Velegnet til ekstreme forhold
Genanvendeligheden gør, at robotprinteren i videreudviklet form kan blive særdeles velegnet til brug under ekstreme forhold, for eksempel i rummet eller i katastrofesituationer, forklarer Sebastian Risi:

- Robotterne, som vi kan printe, er lavet af det samme grundmateriale. Det er praktisk, hvis man for eksempel er på Marsmission og først har brug for en robot, der kan klatre, og derefter mangler en robotarm, der kan samle et objekt op. Robotprinteren vil også kunne anvendes i situationer, hvor man ikke på forhånd ved, hvilken type robot man vil få brug for, for eksempel i forbindelse med redningsaktioner.

Inspiration fra biologien
Selvom robotprinteren er et højteknologisk produkt, henter den faktisk inspiration fra biologiens verden.

- Måden, hvorpå den folder et endimensionelt materiale til komplekse 3D-formationer er inspireret af ribosomet, som er det maskineri, der er ansvarligt for proteinsyntese i alle biologiske celler. Ribosomet fremmer dannelsen af de utallige kemikalier, der danner grundlaget for alle celler, gennem sammenkobling af aminosyrer, siger Sebastian Risi og tilføjer, at algoritmen, der designer robotternes form, henter inspiration fra evolutionen.

- For at finde den optimale måde at bøje robotmaterialet på, simulerer computeren en evolutionær proces, hvor den afprøver en masse forskellige former og derefter finder den bedste form til at udføre en bestemt opgave. Man giver blot printeren besked på at lave en robot, der kan rulle fremad, og så finder den selv frem til det bedste design uden menneskelig indblanding.

Artiklen er en del af temaet Video.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081