23948sdkhjf

- Vi løser ikke verdens største problem

Specialist i udendørs, mobile robotter har gjort golfsporten mere high tech.

Det begyndte med landbruget. Drømmen om at automatisere en del af landmændenes arbejdsgange med robotter, der kunne fjerne ukrudt, holde øje med høsten og den slags, var en af de store vindstød der pustede til ideen om virksomheden Conpleks’ eksistens.

Men nu har de bredt sig over flere forskellige brancher og lancerer snart en robot til golfinteresserede, der må siges at være på en lidt anden hylde end landbruget. Og dog.

- Vi har igennem de seneste fem år udviklet en meget avanceret software platform til udendørs, mobile robotter. Uanset anvendelsen af robotten dækker software platformen mindst 80 procent af robottens funktioner, så det er kun de sidste procenter, der skal tilpasses den enkelte robot. Så for os er det ikke så afgørende, fra hvilken branche vores kunder kommer fra, bare de kommer til os, siger Tom Simonsen, der er medstifter og administrerende direktør i Conpleks.

Bowling for golfspillere
Det har gjort, at virksomheden nu spænder over flere forskellige områder og udvikler robotter til overvågning, logistik, vedligehold af græsarealer og så selvfølgelig sport og landbrug.

Aktuelt er de ved at udvikle en ny robot, der bliver en synlig medspiller for de golfinteresserede, og som kan hente boldene på banernes driving ranges. På travle dage kan en klubs spillere fyre over 10.000-20.000 bolde ud på en dag, og nogle havner mere end 100-150 meter væk. Det betyder, at banen to til tre gange om dagen skal lukkes for at indsamle bolde til de næste spillere.

Og det mener Conpleks, at de kan gøre smartere med den nye, selvkørende robot, som de laver i et samarbejde med Robotic Sport Solutions i Odense.

- Det bliver at sammenligne med bowling, hvor kuglen også automatisk kommer tilbage til dig, så du kan forsætte spillet uden selv at skulle ud efter kuglen. Det er måske ikke verdens største problem, vi løser med robotten, men det hjælper dem, der spiller golf og dem der driver golf klubberne verden over, og det giver samtidig en effektiv synlighed til robotten og vores virksomhed, siger Tom Simonsen.

Intuitiv robot
Og sport er tilsyneladende en smart banehalvdel at sende robotterne ud i. Conpleks samarbejder meget med iværksætter-duoen, Intelligent Marking, der med deres opkridtningsrobot til steger på diverse idrætsanlæg har fået god vind i sejlene på både det danske, europæiske og det amerikanske marked.

- Robotter til golfbolde eller opkridtning er umiddelbart nemme at forstå, også for dem der ikke dyrker sporten. Det er sværere at lave en kommerciel løsning på en landbrugsmaskine, fordi man skal have viden om landbruget og den udfordring, robotten løser, før man opdager, at robotten faktisk er en gevinst, siger Tom Simonsen.

Han spår, at der stadig vil gå noget tid, før de første selvkørende løsninger til landbruget virkelig rammer bevidstheden i den brede befolkning og bliver til kommercielle successer, mens golfrobotten nok hurtigere tager fat.

- Landbrugsmaskinerne er større og har nogle andre, mere skærpede sikkerhedskrav hæftet på sig end en golfrobot, der kun går dig til knæene og vejer mindre end 100 kg. Det tager simpelthen længere tid at få et produkt klar til landbruget, og målgruppen er traditionelt også længere tid om at tage nyheder til sig, fordi de i forvejen allerede har foretaget store investeringer i traditionelle landbrugsmaskiner, siger Tom Simonsen.

Conpleks er i gang med udviklingen af konkrete robot-produkter til landbruget, som forventes at komme på markedet indenfor 1-2 år, og det forventes at golf robotten allerede kommer på markedet i foråret 2018.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084