23948sdkhjf

Robotarm blev nystartet virksomheds første medarbejder

Hvad gør man, når man som ene mand i sin nyopstartede virksomhed får så store ordrer, at man næsten ikke kan følge med? Jesper Larsen, ejer af Vivo Production, anskaffede sig en samarbejdende robotarm.

Det er kun godt et år siden, Jesper Larsen besluttede sig for at gå solo efter 10 års arbejde i branchen. I april 2016 startede han Vivo Production i Aabenraa – ene mand og med kun to CNC-maskiner.

I dag har han fire ansatte, en væsentlig større maskinpark og en konstant ordretilgang, der gør, at virksomheden hver dag bliver en lille smule større.

Travl opstart kaldte på forstærkning
Vivo Production laver spåntagende bearbejdning og smedearbejde og fremstiller både små og store seriestørrelser, prototyper og enkeltproduktioner – blandt andet som underleverandør til vind- og offshore-industrien.

– Da jeg startede, var det meningen, at det kun skulle være mig selv, og så skulle jeg passe to maskiner. Men så begyndte jeg at få flere og flere og større ordrer ind, fortæller ejer og direktør i Vivo Production Jesper Larsen.

For at holde omkostningerne på et minimum ville Jesper Larsen helst undgå at skulle ansætte en ekstra medarbejder – i hvert fald til at starte med. Men forstærkning skulle der til, og investeringen skulle laves så billigt som muligt, for han skulle også have en ekstra maskine. I samarbejde med area manager Steen Slabiak Jensen fra Bila fandt han frem til en løsning:

– Jeg legede lidt med tanken om at få en robot, der kunne stoppe emner i maskinen, i stedet for at ansætte en ekstra medarbejder. Jeg havde læst om UR-robotterne og tog kontakt til Bila – og løsningen blev, at jeg købte en billigere CNC-maskine og investerede i en UR10-robot, fortæller han.

Det følgende halve år var det således kun Jesper Larsen og UR-robotten, der udgjorde virksomhedens arbejdskraft. Siden har en støt stigende ordretilgang imidlertid betydet, at Jesper Larsen i dag har fire ansatte i produktionen i Aabenraa.

Som en ekstra medarbejder
– Den er jo som en ekstra medarbejder, lyder det fra Jesper Larsen om den samarbejdende UR10-robotarm, der hjælper til i produktionslinjen hos Vivo Production. Her fodrer den en CNC-maskine med råemner, som senere bliver til forskellige komponenter til brug i vindmølleindustrien.

Ved fremstilling af store seriestørrelser kører UR10-robotten nonstop fra klokken cirka 7 om morgenen til 23 om aftenen. Nogle gange kører den tilmed hen over weekenden, hvis der er ekstra meget tryk på. Robotarmen lukker automatisk ned, når den løber tør for emner, og Jesper Larsen kører gerne en enkelt gang forbi fabrikken og tjekker, at den kører, som den skal, og fylder eventuelt ekstra emner på.

– Ud over at den aldrig bliver træt og kan arbejde i døgndrift, har den jo også en masse andre fordele: Den kan køre uden afskærmning, og den er så fleksibel, at jeg hurtigt kan omstille den til forskellige emner og endda helt andre opgaver, lyder det fra Jesper Larsen.

Ifølge Jesper Larsen er UR10-robotten i dag – godt et år efter den fik sin plads i produktionen – allerede tilbagebetalt:

– Stiller man det op over for de omkostninger, jeg ville have haft, hvis jeg i stedet havde ansat en mand til at udføre det arbejde, som robotten udfører, så ville tilbagebetalingstiden være på ikke engang et halvt år. Men den reelle tilbagebetalingstid er nærmere knap et år, hvilket også må siges at være yderst fornuftigt.                                         

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079