23948sdkhjf

Underleverandør: Vi etablerede os i Polen af nød

Fabrikker i lavlønslande er en stor del af den danske underleverandørbranche.

Fra syv til 200 polske medarbejdere på syv år. Det er den imponerende vækst, som IQ Metal har i Stettin, der ligger tæt på tysk-polske grænse.

Vækstrater på omkring 30 procent de seneste to år og en lignende i det kommende år hos den østjyske underleverandør skyldes i høj grad den polske fabrik.

- Etableringen skete af nød ligesom alle andre aktører. Vi sagde, at vi var nødt til at flytte, fordi der er billigere arbejdsløn. Det var en lemmingeffekt. Alt højvolumen var flyttet til Sydøstasien, og nu mærkede vi pusten fra det nærme øst, siger Bo Fischer Larsen, administrerende direktør og majoritetsejer, IQ Metal.

Læs brancheanalysen her

Den polske fabrik havde sin opstart i maj 2010, og her syv år efter har produktionen været motoren i IQ Metals vækst. I løbet af årene har virksomheden flyttet i nye rammer tre gange, og underleverandøren råder nu over produktionshaller på i alt 14.000 kvadratmeter.

Nye danske fabrikker skyder op i udlandet

I forrige uge kunne Jern & Maskinindustrien fortælle, at Granly Gruppen er langt i planerne om at etablere en polsk fabrik, og koncernen er allerede til stede i Kina. Det er en tydelig tendens, at danske underleverandører også søger en tilværelse uden for Danmark.

Det kinesiske marked er et sted, hvor flere danske underleverandører, som NMF Industries, AH Industries, Silkeborg Spåntagning og Granly har produktion.

Mens NG Metal, der tidligere hed N. Graversens Metalvarefabrik, har et set-up, der minder mere om IQ Metals. På en ukrainsk fabrik har Spøttrup-virksomheden over 200 ansatte, hvilket er tre fjerdedele af koncernens samlede antal medarbejdere.

I Polen hver uge
Da Jern og Maskinindustrien møder Bo Fischer Larsen på sit kontor på den danske fabrik i Hasselager ved Århus, undskylder han rodet på skrivebordet. Det er 14 dage siden, at direktøren sidst var på kontoret, for han bruger i øjeblikket de fleste af sine kræfter på den polske fabrik. Og tilstedeværelse er en af de ting, som han understreger, skal gøres, hvis man skal lykkes med udenlandsk produktion.

Den administrerende direktør er i Polen mindst tre dage om ugen. Det har været en bevidst prioritering de seneste fire år. For en hands-on ledelse gør, at der kan tages hurtige beslutninger, fortæller Bo Fischer Larsen, der i dag også sidder for bordenden i det polske selskab, efter den polske ledelse på fabrikken var blevet udskiftet for tredje gang.

- Jeg har valgt, at jeg selv skal bringe os videre til næste step, hvorefter vi igen vil være parate til lokal ledelse, forklarer han.

Selvstændig fabrik er altafgørende
Mange virksomheder bruger deres østeuropæiske fabrikker som underleverandør til den danske produktion. Bo Fischer Larsen fandt dog efter et år ud af, at det ikke fungerede. Derfor blev ambitionen og strategien, at den polske fabrik skulle være en helt selvstændig business-unit, der har egne salgs- og teknologiafdelinger.

- I dag har vi en full-blown virksomhed i Polen, og vores to fabrikker kan fungere hver for sig. Vi har også synergier, fordi vi strategisk kan bestemme, hvor ordren skal laves, uddyber ejeren.

For at bygge en fabrik op, der kan fungere autonomt, peger direktøren på, at der skal findes kernekompetencer.

- Man skal finde kompetencer, hvor man er bedre end andre og finde den måde, som man kan differentiere sig på.

Differentiering er et must
Netop differentiering er vigtig, ifølge direktøren. Den højeste grad af differentiering i kompetencerne på IQ Metals polske fabrik kom ved et tilfælde og har nu udviklet sig til brandet ”IQ Metal Partnership Manufacturing”.

- Vi havde været Polen i fire år, og på den samme uge er der to virksomheder, som henvender sig og siger, at de har lagt mærke til, at vi er startet nede i Polen, fortæller han.

Virksomhederne havde også ambitioner om at producere i Polen, men nu havde de ikke tiden, kapitalen eller overskuddet til at kunne ikke håndtere alle de spørgsmål, som er ved en produktionsudflytning. Derfor var spørgsmålet i telefonen, om IQ Metal ikke kunne overtage deres produktion.

Den østjyske underleverandør greb opfordringerne.

- Inden for det næste halve år var vi i dialog med ti virksomheder. Og nu har vi blandt andet lavet en seksårig partnerskabsaftale med en større dansk producent, og det tog et år at flytte produktionen med avanceret teknologi, fortæller Bo Fischer Larsen.

Polen er overophedet
Strategien om at starte en udenlandske produktion op har vist sig at være den rigtige beslutning hos IQ Metal. At det blev Polen gav dengang en stor adgang til arbejdskraft. Udviklingen har dog vist sig at gå så stærkt, at der er nu er så stor mangel på kvalificeret polsk arbejdskraft, at det er ukrainere, der bliver ansat på fabrikken i stedet.

- Polen er overophedet. Derfor har vi mange ukrainske medarbejdere i Polen, men ligeså svært som en polak er at integrere i en dansk produktion, er det med ukrainere i Polen, siger Bo Fischer Larsen.

- Hvis vi kunne have gjort det om, ville vi ikke have etableret os i Polen. For der er kæmpe udfordringer med arbejdskraft. Der er et kæmpe lønpres, og vi skulle have været længere østpå, men heller ikke længere væk, end at logistikken stadigvæk fungerer.

Artiklen er en del af temaet Underleverandører.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094