23948sdkhjf

Vareeksporten faldt i juli

Specielt salget til vores nabolande er faldet.

I juli faldt dansk vareeksport eksklusiv energivarer, skibe og fly 1,4 procent i forhold til juni, viser den seneste sæsonkorrigerede opgørelse fra Danmarks Statistik. Inklusive brændsler, skibe og fly var faldet 1,1 procent.

Årsstigningstakten, det vil sige væksten de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, blev reduceret til 4,1 procent fra 4,5 procent sidste måned eksklusiv energi, skibe og fly, mens væksten i de første syv måneder af 2017 er opgjort til 4,8 procent i forhold til samme periode i 2016.

Vareeksporten til Storbritannien faldt i juli med 23,6 procent som følge af, at en stor leverance af dele til vindmøller i juni ikke blev gentaget i juli. Også eksporten til Sverige og Tyskland faldt i juli med henholdsvis 3,4 procent og 3,1 procent.

Samlet faldt vareeksporten til EU dermed med 4,4 procent i juli i forhold til juni, men er dog steget 2,9 procent siden årsskiftet. Omvendt er vareeksporten til lande uden for EU steget 7,6 procent siden årsskiftet og med 3,1 procent fra juni til juli. Uden for EU er det er særligt Norge, USA og Kina, som i 2017 har trukket eksporten frem, mens det blandt EU-landene især er Storbritannien, som har trukket væksten.

Cheføkonom i Udenrigsministeriet, Jacob Warburg, siger:

- Vareeksporten vokser i øjeblikket med 4,1 procent årligt, men tendensen er svagt faldende. Der kan ikke aflæses nogen effekt af hverken den styrkede kronekurs til lande uden for Eurozonen eller udsigten til Brexit. Tværtimod har der været høj vækst til Storbritannien, og også Sverige, Norge og USA har trukket dansk vareeksport frem i 2017. I de seneste 12 måneder har det især været råstoffer, medicin, kemikalier og næringsmidler, som har løftet vareeksporten.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093