23948sdkhjf

Betonproducenter forventer flere robotter

Der er øget fokus på hjælp fra robotter til betonproduktion. Firmaet Odico har allerede gode erfaringer, som de deler på Dansk Betondag 2017

Robotterne kommer.

Det har man hørt så tit. Men nu skulle den være god nok. Også i den del af byggeriet, der handler om betonproduktion.

På Dansk Betondag 5. oktober på Radisson Blu Scandinavia Hotel i København vil direktør Anders Bundsgaard fra robotvirksomheden Odico gøre sit til, at en teknologi, der faktisk allerede for 10 år siden trådte ind i betonbranchen, også kommer et bredere publikum i byggebranchen til del.

Et enormt potentiale
Odico vandt for et års tid siden den prestigefyldte opgave med at levere teknologi til Kirk Kapital-fondens nye hovedsæde i Vejle.

Det bliver et af Skandinaviens dyreste byggerier, og kan kun laves med disse specielle løsninger. Ifølge virksomheden selv, har de ingen konkurrenter og der ligger et enormt markedspotentiale i hele byggebranchen.

De nyeste anvendelser
På Dansk Betondag, arrangeret af Dansk Betonforening, kan flere blive klogere på, hvordan anvendelsen af robotter forventes at udvikle sig i fremtiden, ligesom man bliver opdateret på de nyeste anvendelser af beton i store byggerier.

For eksempel kommer direktør Claus Baumann fra entreprenørvirksomheden Züblin forbi og fortæller om det store kulturbyggeri Blox ved Københavns havn. Et byggeri, der har budt på mange betonudfordringer, herunder kældervægge udført som vandtætte permanente sekantvægge, bundplade udført som en vandtæt enkeltkonstruktion med permanente jordankre samt in-situ støbt sort beton til dele af konstruktionerne.

Der kommer flere robotter
Og at også fremtidige byggerier vil blive påvirket af nye teknologier er Thomas Uhd, branchedirektør hos Dansk Beton under Dansk Byggeri, ikke i tvivl om.

- Robotter til betonproduktion dukker op rundt omkring og jeg har talt med flere medlemsvirksomheder, som mener, at der kommer flere robotter. Det fylder dog ikke meget i produktionen lige nu, men det kommer til at fylde mere. Men herfra og til at få en fuldautomatiseret produktion, er der et stykke vej, mener Thomas Uhd.

Allerede på samlebånd
Virksomhederne står jo også foran nogle beregninger af, hvad der er dyrest: indkøb og styring og vedligeholdelse af robotter - eller at køre videre som i dag, hvor mange processer allerede er så godt som fuldautomatiserede.

- For eksempel produktionen af belægningssten og fabriksbetonproduktion, hvor det allerede kører på samlebånd. Virksomhederne tænker jo første og fremmest på at optimere produktionen, siger Thomas Uhd til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Læs også: 3D-printet beton stærkt på vej

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094