23948sdkhjf

Finmekanikere investerer i CNC-maskiner og robotter

I Dragør på Amager har Thoka Finmekanik travlt. Selvom de løbende siger velkommen til nye robotceller, er de konstant på jagt efter nye medarbejdere.

Man skal se sig for, når man bevæger sig rundt mellem de store bearbejdningscentre hos Thoka Finmekanik i Dragør. Der er nemlig ikke meget plads mellem de store automatiserede maskiner. Men for de 35 ansatte er det nærmest luksus.

- Der er meget mere plads nu, end vi havde for et halvt år siden, hvor vores drejeafdeling lå sammen med fræseafdelingen. I dag har vi lejet flere kvadratmeter hos naboen, og indrettet en dedikeret drejeafdeling, siger værkfører Tom Vangstrup.

Han er selv uddannet finmekaniker i virksomheden for 40 år siden og fik en mindre ejerandel for 20 år siden i forbindelse med et generationsskifte i den familieejede virksomhed.

- Tre ud af fire i ledelsen er uddannet finmekanikere her i virksomheden, og vores administrerende direktør, Frank Heintze, har sit kontor i et hjørne af produktionen, siger Tom Vangstrup og peger over mod Frank Heintze, der står i arbejdstøj ved en fem-akset CNC-fræser.

Som virksomhedsnavnet antyder, er det især de små komponenter, som bliver fræset og drejet i Dragør.

- Vi er underleverandør for flere apparatfabrikker blandt andet inden for fotografi både i Danmark og i udlandet. Vi har udviklet os fra en manuel produktion af finmekaniske dele til at have en automatiseret produktion, der kører i døgndrift. Vi sadlede om for seks-syv år siden og har investeret i flere robotceller. Samtidig har vi investeret markant i fem-akset bearbejdning, fordi emnerne bliver mere og mere komplicerede, fortæller Tom Vangstrup.

Mangler arbejdskraft
Selvom robotterne føder CNC-maskinerne i døgndrift, så er behovet for menneskelige kolleger ikke faldet - tværtimod.

- Det går rigtig godt for tiden, og vi har travlt. Vi har i dag problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Forskellen på i dag og i perioden op til finanskrisen er, at der i dag skal mere til at få folk til at skifte arbejde. Før krisen skiftede folk hele tiden. Det gør man ikke i dag, og det gør det ikke nemmere at finde nye folk. De fleste vi har ansat har været her i over 10 år, siger Tom Vangstrup.

Fire af de 35 ansatte i virksomheden er lærlinge.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281