23948sdkhjf

Små industrivirksomheder halter efter teknologisk

Virksomheder med under 100 ansatte bruger i mindre grad robotter og dataopsamling i produktionen. Det viser en rundspørge blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter.

Automatisering med robotter og procesoptimering med dataopsamlng har været brugt i de danske industrivirksomheder i en årrække.

Men en rundspørge blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter viser, at små og mellemstore virksomheder tøver med brugen af teknologi.

Knap halvdelen af de store virksomheder har implementeret procesrobotter og dataopsamling, mens kun en fjerdedel af de små- og mellem virksomheder har.

Rundspørgen viser også, at nyere teknologier som 3D-print endnu ikke har fundet vej til den brede industri, men forventes at gøre sit indtog i de kommende år.

- Meget tyder på, at investeringerne i de små og mellemstore virksomheder hænger lidt i bremsen. Det er et problem, da vi gerne vil have flere virksomheder til at vokse sig store, siger Thmas Søby, cheføkonom i Dansk Metal.

Det relativt lave niveau af højteknologi, der anvendes i industrien, er et resultat, der understøttes af en nyligt udgivet rapport fra SDU.

Rapporten viser, at en tredjedel af de danske industrivirksomheder har et højt eller medium-højt teknologisk niveau.

Samtidig viser rapporten også, at godt en fjerdedel af industrivirksomhederne har et lavt teknologiniveau.

- Vi er dygtige i Danmark, men der er potentiale til mere. Det kræver investeringer i uddannelse, men også i ny teknologi, siger Thomas Søby.

Blandt de teknologier som kun er implementeret i få virksomheder, er snakken de seneste år især gået på udviklingen af 3D-print, og hvilken betydning det kan få for en række brancher og produktionsvirksomheder.

3D-printteknologien er dog endnu i en relativt spæd udviklingsfase i forhold til industriel 3D-print, og mange virksomheder har endnu ikke investeret i en 3D-printer.  

Mere end halvdelen af de adspurgte tillidsrepræsentanter har hørt om 3D-print, men det er endnu kun 7 procent af tillidsrepræsentanterne, der arbejder på en SMV, der har investeret i en 3D-printer, mens andelen er 14 procent blandt de større virksomheder.

I modsætning til flere af de øvrige teknologier, er der relativt mange, der forventer, at virksomheden, de arbejder på, vil investere i en 3D-printer inden for de kommende to år.

Teknologisk Institut åbner i slutningen af året et produktionscenter, der vil uddanne virksomheder i brugen af industrielt 3D-print, ligesom store industrivirksomheder som Grundfos og Danfoss for nyligt har investeret i egne 3D-printcentre. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094