23948sdkhjf

Randers leder an med lasersvejsning

Erhvervsskolen Tradium har som en af de eneste skoler i Norden investeret i en lasersvejser. Nu åbner de et test- og kursuscenter, der skal tiltrække industrivirksomheder fra hele Skandinavien.

Lasersvejsning har været kendt i mange år, og er i dag meget udbredt i især bilindustrien, blandt andet på grund af hastigheden. Men i Danmark har metoden ikke fundet vej til mange metalvirksomheder.

- De fleste vil i dag nok vælge en TIG-svejser på en robot til tynde emner, men her er lasersvejsning optimal, fordi varmepåvirkningen er lav. Lasersvejsning er ikke så udbredt i Danmark, men jeg tror metoden vil vinde indpas, blandt andet fordi det bliver billigere med robotstyrede løsninger, siger Steffen Damgaard, uddannelsesleder på Tradium.

Her har man netop investeret i en lasersvejsemaskine af mærket Laserstar, som skal bruges til uddannelse- og konsulentydelser.

Udbydes snart
De første AMU-kurser udbydes snart, og der er allerede efterspørgsel på lasersvejseren.

- Vi kommer både til at udbyde AMU-kurser, men også konsulentydelser for virksomheder, så alle parter kan teste, om lasersvejsning er optimalt til lige netop deres produktion, siger Steffen Damgaard.

Tradium er ikke de eneste til at udbyde konsulentkurser i Danmark, det gør blandt andet Force Technology og Lindoe Welding Technology.

Men kombinationen af både AMU-kurser og virksomhedstest er ikke set før i Danmark.

En af de helt store fordele ved lasersvejsning er, ifølge Steffen Damgaard, at der ved svejseprocessen tilføres meget lidt varme til emnet i forhold til andre svejseprocesser.

Derfor bruges lasersvejsning typisk til svejsning af eksempelvis tynde emner eller materialer, hvor varmepåvirkningen skal reduceres til et minimum.

Lasersvejseren er fra amerikanske Laserstar og den første af sin art i Danmark. Det er en åben svejsemaskine, som kan bruges manuelt og automatisk.

Den kan bevæges i tre akser og kan bære op til 250 kilo tunge emner. Bordet kan roteres, så der også kan svejses rør.

- Det er på nogle måder en lidt surrealistisk oplevelse at lasersvejse, når man er vant til de traditionelle metoder. Der bruges ikke så meget tillægsmateriale, så der kan svejses meget præcist på tynde emner, siger Steffen Damgaard.

Ved lasersvejsning foregår opvarmningen med laserlys, hvor varmekilden er meget koncentreret, hvilket giver mulighed for at opnå stor indtrængningsdybde i forhold til energimængden og det giver mindre kastning af emnerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234