23948sdkhjf

Fra mock-ups til komplicerede 3D-print

3D-print var på alles læber på årets HI-messe i Herning. Og hos en af de danske pionerer på området, Damvig, mærker man også den ekstraordinære interesse.

Årsagen er først og fremmest, at teknologierne indenfor 3D-print i dag er velegnet til produktion. Men også fordi private har fået berøring med 3D-print i form af billige og meget lidt komplicerede 3D-printere.

- Vores kunder er begyndt at lave den første mock-up selv. De har fået en lille hobbyprinter, hvor de får en grov model i hånden, hvor de kan se, om de er på vej det rigtige sted hen, siger Michael Meihlen, produktionsansvarlig hos Damvig.

- Men når kunderne skal bruge en funktionsmodel, en udstillingsmodel eller en model, der nærmer sig det endelige produkt, så kommer de til os.

Startede for 20 år siden
Damvigs passion for 3D-print startede i 1995 som en bibeskæftigelse hos Taastrup-virksomheden Damvig Plast med fokus på sprøjtestøbning.

- De allerførste 3D-printere, som vi købte, var meget grove og simple. Det var derfor, at man dengang kun lavede mock-up-modeller, som er hele skallen af emnet. 3D-printet blev brugt til, at man kunne se emnet visuelt, men uden mekaniske egenskaber og samlefunktioner, fortæller den produktionsansvarlige.

Teknologien har udviklet sig meget siden 1995. Først blev 3D-printet velegnet til at lave funktions- og skuemodeller. Her kan man for eksempel lave print i flere dele, som derefter kan samles. Materialerne kommer tættere og tættere på de sprøjtestøbte materialer, så derfor kan man også teste, om modellen duer til at blive masseproduceret.

- Hardwaren har udviklet sig markant. Men det samme gælder også selve softwaren, som vi arbejder i dagligt, uddyber Michael Mehlsen.

Produktion er hot
Men ud over fremstilling af skue- og funktionsmodeller i 3D-print, fylder 3D-print som produktion også mere og mere. Michael Meihlen har været ansat hos Damvig i 16 år og har kunnet følge udviklingen fra første parket hos virksomheden, der sælger ydelser inden for prototyper og produktionskapacitet. Og 3D-print-produktion er hot i øjeblikket.

- Vi har set en kæmpe udvikling i, at kunderne nu kigger meget mere på at producere i 3D-print. Som eksempel producerer vi i dag i stor stil 3D-printede briller, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127