23948sdkhjf

Manglende kontrol koster konkurrenceevne

De europæiske værktøjsmaskinproducenter ønsker mere kontrol af de CE-mærkede maskiner, der bliver importeret til Europa. For mange importerede maskiner overholder ikke kravene.

Den europæiske sammenslutning af værktøjsmaskinproducenter efterlyser en øget markedskontrol af CE-mærkningen af værktøjsmaskiner.

- Spredningen af produkter, der ikke overholder CE-reglerne på EU-markedet, sætter både medarbejdernes sikkerhed og virksomhedernes konkurrenceevne under pres, siger Juha Mäkitalo, formand for Cecimos tekniske komite.

Det er EU’s Maskindirektiv, der i dag sætter rammerne for, hvilke sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige krav værktøjsmaskiner skal overholde for at blive solgt og fungere i Danmark og resten af EU, mens det er Arbejdstilsynet, der i Danmark sørger for markedsovervågning af Maskindirektivet og fører tilsyn med CE-mærkede maskiner. Hos Arbejdstilsynet oplyser man til Jern & Maskinindustrien, at man ikke har mulighed for at oplyse antallet af maskiner og virksomheder, som har fået et tilsyn fra Arbejdstilsynet de sidste år.

Ny guide til myndigheder
Maskindirektivet er et bredt direktiv og kan være svært direkte at fortolke praktisk. Det er en af årsagerne til, at den europæiske branchesammenslutning netop har udgivet en ny guide til CE-mærkning af fræsemaskiner. Guiden skal gøre myndigheder og private aktører mere opmærksomme på konkurrencesituationen.

- Det stigende antal maskiner og kompleksiteten i nogle af disse maskiner og lovgivning gør det nogle gange svært for nationale myndigheder at respondere tilstrækkeligt på industriens udfordringer i markedet. Med vores guide vil vi gerne dele vores sektor-viden med de relevante aktører og facilitere en bedre markedsovervågning, siger Juha Mäkitalo.

Mange maskiner udefra
Fræsemaskiner er blandt de mest anvendte maskiner i metalindustrien, og i 2016 blev der handlet 53.679 fræsemaskiner i EU’s 28 lande - mange af dem blev importeret fra lande uden for EU. I 2016 skete der 428 arbejdsulykker på værktøjsmaskiner i Danmark.

Cecimo har tidligere udgivet lignende guides til savemaskiner og EDM-maskiner.

For nylig døde en polsk medarbejder hos Gladsaxe Klip & Buk i forbindelse med, at han arbejdede med en afskærmet panelbukker. Dødsulykken udløste et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094