23948sdkhjf

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation.

Nu står den splinternye babymælkepulverfabrik klar til produktion i Hundested. Fabrikken er opført af Mille Food, som har stor succes med at eksportere babymælkepulver til det voksende kinesiske marked.

Fabrikken er opført med state-of the-art-produktionsudstyr og er naturligvis fuldautomatiseret efter alle kunstens regler. Ligeledes er der lagt stor vægt på det hygiejniske design af produktionsudstyret og nem rengøring og desinfektion.

- Vi har ikke valgt en turnkey-løsning, forklarer mejeriingeniør og teknisk direktør Lars Park Nielsen fra Mille Food og fortsætter:

- Derimod har vi valgt selv at stykke hele proceslinjen sammen med produkter fra forskellige leverandører. Ligeledes har vi ikke købt brugt produktionsudstyr, fordi udviklingen af hygiejnisk design går så stærkt, at vi ikke vil bruge udstyr, der kan være forældet med hensyn til produktionshygiejne og rengøringsvenlighed.

Den danske virksomhed Mespo har i samarbejde med Mille Food strikket produktionslinjen sammen. Der er tale om maskiner og udstyr primært fra Tyskland og Schweiz. Mespo ligger i Sorø og er eksperter i pulverhåndtering.

Der skal være rent - helt rent
I fabrikkens hjerte er etableret et renrum, hvor den mest kritiske proces - selve blandingsprocessen - finder sted. Her anvender Mille Foods en avanceret pulvermixer fra det tyske firma Amixon. Mixeren er optimeret til Mille, så den er ekstra rengøringsvenlig og kan blande op til 2000 liter pulver ad gangen.

I mikseren bliver råmælkepulveret tilsat forskellige sundhedsfremmende ingredienser, der efterfølgende blandes sammen til den færdige modermælks erstatning. For eksempel tilsættes der her probiotika fra Chr. Hansen, lactoferrin og indkapslede fiskeolier.

Hyppig rengøring og desinfektion er naturligvis et must i en fabrik, der producerer ernæring til spædbørn.

- Vi anvender derfor udelukkende tørrengøring i renrummet. Vand er totalt forbudt, da bakterier elsker fugt og trives i et fugtigt produktionsmiljø. Det vil vi naturligvis undgå - og i stedet for bruger vi blandt andet alkoholklude til rengøring og desinfektion. Vort pulver skal bare være så kimfrit og sterilt som overhovedet muligt, når det forlader fabrikken, fortæller Lars Park Nielsen.

Aftapning og emballering i dåser

Når pulveret er færdigblandet, skal det efterfølgende fyldes på dåser. Her har Mille Food investeret i en dåsepåfylder fra det schweiziske firma Swiss Can Machinery. Maskinen fylder to forskellige slags dåser, henholdsvis en 400 grams dåse og en 800 grams dåse. Dåserne forsynes også med en lille plastske, så det er muligt for forbrugeren at dosere babypulveret, når det skal tilberedes, det vil sige fortyndes med rent vand.

Dåsernes låg sættes på dåserne hjælp af en pick-and-place-robot - nemlig en FlexPicker fra ABB. Umiddelbart herefter forsynes dåsernes bund med en unik mærkning, blandt andet bestående af todimensionel stregekode, så hver enkelt dåse får sin helt egne og unikke mærkning - en slags ‘dåsepersonnummer’. Det betyder, at sporbarheden er total, og produktionen kan spores fra den enkelte dåse og tilbage i systemet til de råvare-batches, der blev brugt til fremstillingen af den pågældende dåse.

End of line-packaging
Resten af produktionslinjen er også fuldautomatiseret ved hjælp af pakkerobotter og depalletizere. Her pakkes dåserne i papkasser der efterfølgende placeres på paller og til sidst wrappes pallen med plast. Denne end-of-line-packaging-løsning er leveret af det danske firma Nikodan Conveyor Systems.

De få ansatte i fabrikken har således udelukkende til opgave at overvåge produktionen og efter behov ‘fodre’ robotterne med råvarer, for eksempel dåser, skeer, papkasser og så videre.

På fabrikken er der pt. omkring 20 ansatte - men der skal snart ansættes flere, når fabrikken tager det næste skridt og går over til toholdsskift, så kinesernes store efterspørgsel efter danske modermælkeerstatning kan imødekommes.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094