23948sdkhjf

Neutronanalyser fører til bedre materialer hos Rolls Royce

Virksomheder som Rolls Royce benytter europæiske neutronfaciliteter til at skabe bedre produkter. Potentialet er lige så stort for danske virksomheder, mener Teknologisk Institut, der inviterer til workshop den 27. november.

Bilfabrikanten Rolls Royce anvender nikkel-baserede turbineblade til deres bilmotorer. Motorerne udsættes for høj varme, der kan forårsage defekter i bladene og lede til nedbrud. For at karakterisere materialets struktur og undgå defekter, har Rolls Royce benyttet den engelske neutronfacilitet ISIS Neutron Source til at foretage analyser med neutroner.

- Det er smart tænkt af Rolls Royce at benytte neutroner til at undersøge deres turbineblade. Ved at benytte denne metode kan de se, hvordan materialet reagerer på varme og dermed rette produktionsprocessen, så eventuelle materialebrud undgås, siger Per Sigaard Christensen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut samarbejder også med engelske ISIS om at lave analyser for danske virksomheder.

- På ISIS har vi lavet målinger af restspændinger i støbejern for en kunde. Udfordringen ved at måle spændinger er, at hvis man begynder at skære i emnerne, ændrer man på restspændingerne. Neutroner er non-destruktive og kan trænge op til 50 mm ind i jernet, så de er oplagte til at analysere metaller, fortæller Per Sigaard Christensen, der sidder i Metal- og Overfladeteknologi.

At kende restspændinger i materialer giver virksomheder mulighed for at optimere for eksempel støbe- eller svejseprocesser og undgå, at materialet knækker eller danner revner. Ved at sætte sig mere ind i materialets struktur og opbygning, kan man derfor designe smartere produkter med bedre holdbarhed og levetid.

- Man kan endda give en bedre garanti på sine produkter ved at kunne sikre, at der ikke er restspændinger, siger Per Sigaard Christensen.  

Mandag den 27. november afholder Teknologisk Institut, Dansk Materiale Netværk og LINX-projektet et heldagsseminar om fordelene ved neutron- og røntgenanalyser for især metal- og plastvirksomheder. Læs mere om dagen her: https://www.dmn-net.com/da/dansk-materiale-netvaerk/arrangementer/industrianvendelse-af-neutron-og-roentgenteknologi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109