23948sdkhjf

Stor begejstring over lasersvejser

Indkøb af lasersvejser har givet MarineShaft nye muligheder og nye kunder.

For et år siden investerede MarineShaft i nyt lasersvejsningsudstyr, og der er begejstring i den nordjyske virksomhed over investeringen. Udstyret har givet nye muligheder for at løse nye opgaver.

- Jeg er virkelig super begejstret for vores nye udstyr og de muligheder, det giver os. Nu efter at have taget udstyret i brug kan vi virkelig se reparationsmuligheder, og der opstår hele tiden ideer til emner og sliddele, vi nu kan reparere, som ellers ofte ville blive kasseret. Den faktor, at lasersvejsning hæfter 100 procent til materialet, gør også denne teknik virkelig interessant, da slidstyrke og dermed levetiden for emnet øges markant, siger Peter Pallesen, som er svejsespecialist og senior project manager hos MarineShaft.

Attraktiv laser cladding
MarineShaft peger på, at man med laser cladding kan svejse på emner, som ikke tåler normal svejsning, eksempelvis emner med højt kulstofindhold, fordi varmeudledningen ved laser cladding er minimal (en tiendedel af normal svejsning).

Der anvendes under svejsningen en numerisk styret robotarm, som giver flere geometriske muligheder for pålægningen af materialet, hvor mekanisk fremføring som i en drejebænk kun gør det muligt at påføre materiale i en kontinuert streng.

Teknikken sikrer ifølge MarineShaft en meget præcis og nøjagtig svejsning, og de tilstødende/omkringliggende områder forbliver upåvirket af varmen. Laser cladding udføres ifølge MarineShaft med alle typer tråd og giver en 100 procent hæftning til base materialet.

Mange muligheder
En netop udført opgave lød på reparation af en rotor til en vakuum-maskine for den nordjyske virksomhed Kumotek. Tidligere var slitage på rotoren blevet repareret ved brug af påsprøjtning af metal. Denne type reparation har ikke samme hæftning til basematerialet som laser cladding, hvilket var begrundelsen for, at kunden besluttede at benytte laser cladding-teknikken.

Mulighederne med laser cladding til industrien er mange, og MarineShaft har flere eksempoler, der er opsvejset ved brug af laser cladding: Det gælder lasersvejsning af lejesøle på vindmøllegenerator, lasersvejsning af lejesøle for spindelrør til drejebænk, lasersvejsning af geartandhjul til jackups. Andre opgaver har blandt andet været: Reparation af lejehus, reparation af poolhjul og reparation af aksler til skrotknusere.

MarineShaft er specialiseret i koldopretning af propelleraksler og rorstammer og blev etableret i 2004. MarineShaft har til huse på tre lokationer i Hirtshals. Tilsammen råder MarineShaft over 9.000 kvadratmeter bygninger og har godt 80 ansatte. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14