Nyt koncept sænker prisen på stans og buk

| Af Per Bergbom | Jern & Maskinindustrien | Tip redaktionen om en historie

Bihlers koncept Leantool er en nyudviklet produktionsteknologi til stansning og bukning. Konceptet er velegnet til små serier såvel som til masseproduktion.

- Den globale trend går mod stadig hurtigere produktskift og dermed produktion i stadig kortere serier. Mindre just-in-time-serier bliver stadig mere efterspurgt.

Sådan lyder det fra Stefan Krieg, eksportchef hos tyske Bihler, om baggrunden for, at Bihler har udviklet konceptet Leantool til stans og buk.

- Med Leantool-konceptet bliver hele produktionsprocessen billigere, lettere og hurtigere. Brugere kan hurtigt og nemt producere værktøjer til maskinerne. Det har forkortet processen fra ordreforespørgsel til færdig produktion betydeligt, så produkterne kommer hurtigere på markedet til lavere omkostninger, siger Stefan Krieg.

I Danmark er det BEP Teknik i Farum, som forhandler Bihlers program.


Bihler producerer maskiner til bukning og stansning, svejsning, gevindformning og skruemontering.


Programmet byder både på NC maskiner for små og mellemstore serier med meget hurtig omstilling mellem forskellige produkter og maskiner til store og små produktionsvolumer.


Bihler producerer ligeledes maskiner til fremstilling af bøsninger, lejer og motorhuse samt moduler til svejsning, gevindformning og skruemontage.

Leantool-konceptet er et modulært værktøjssystem, der er direkte beregnet til Bihlers servostyrede RM-NC og GRM-NC stanse- og formemaskiner. Alle procestrin følger et standardiseret mønster; fra planlægning, design, fremstilling og montage af værktøjer til installation og fuld produktion.

Samtidig er Leantool tilknyttet en database med over 5.000 stansede og bukkede detaljer, og systemet kan derfor bruges til at lave et automatisk forstudie af den bedst egnede produktionsmetode.

Værktøjskomponenter
Arbejdsgangen i Leantool-konceptet håndteres af softwareprogrammet bNX - et virtuelt modelleringsprogram, hvor maskinkomponenter og standardelementer bestemmes ved hjælp af databasen.

- For første gang er det nu muligt at bruge standardiserede værktøjskomponenter som grundlag for bukningsværktøjerne. Dette reducerer antallet af specielle løsninger og sparer dermed tid, forklarer eksportchefen.

Hele produktionsprocessen kan simuleres i 3D-programmet bNX og overføres til maskinens styresystem.

Brug for færre komponenter
Standardiseringen af værktøj via Leantool betyder, at antallet af komponenter i et værktøj kan reduceres betydeligt.

Hvis man eksempelvis tidligere havde brug for 75 værktøjskomponenter til et bestemt værktøj, behøver man kun 35 komponenter i et nyproduceret værktøj, der er designet og fremstillet efter Leantool-teknologien. Alle nødvendige værktøjskomponenter kan hurtigt produceres i brugerens eget værksted ud fra foruddefinerede standardemner.

- Produktion af værktøj på denne måde er 50 procent billigere end ved konventionelle metoder. Færdige værktøjer klikkes fast i maskinerne i standardbeslag, og der kræves ingen værktøjsplader, da værktøjsdelene allerede sidder på standardiserede værktøjsmoduler, siger Stefan Krieg.

- I gennemsnit tager en værktøjsinstallation kun 45 minutter. Opstilling af maskinen foregår automatisk i behandlings- og proceskontrolsystemet Varicontrol VC1, som placerer alle komponenter nøjagtigt. Efter en automatisk finjustering er hele opsætningen 100 procent reproducerbar. Komponenter, der er fremstillet med Leantool, har samme nøjagtighed som de komponenter, der er fremstillet på konventionel måde. Andre procesteknologier kan integreres i de servostyrede RM-NC og GRM-NC maskiner.

Kortere omstillingstid
Bihlers klassiske, mekaniske kurvestyrede stanse- og bukkemaskiner er blevet brugt siden 1950’erne verden over til at producere små detaljer i lange millionserier, og de producerer fortsat i mange fabrikker. Ulempen er imidlertid lange omstillingstider.

- Trenden går mod hurtigere produktskift og diversificering, og dermed fremstilling i mindre partier. Der kommer flere mindre just-in-time-serier. Produktion af den slags med mekaniske maskiner bliver simpelthen ikke konkurrencedygtig, siger Stefan Krieg og henviser til behovet for kortere omstillingstid.

- Sammenlignet med en kurvestyret maskine kan man med NC-teknologien få 80-90 procent kortere omstillingstid - én time i stedet for otte timer. Behandlingsprocessen kan testes, simuleres og optimeres i software før produktion. For små og mellemstore virksomheder er det interessant at se på deres aktive værktøjsopsætninger. Hvor mange har de? Hvor store er deres typiske produktionsserier? Hvor mange timer i alt eller i gennemsnit bruger de til opsætning, siger Stefan Krieg og har selv en del af svaret:

- Omstillingstiderne i en servostyret NC-maskine kan reduceres med omkring 75 procent. Produktionshastigheden kan øges til den tredobbelte.Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

En serie på et styk kan også automatiseres

De bringer gamle bearbejdningsmaskiner up to date

Svejseproducent: Fremtiden ligger i software

Tysk metalmesse vil trække flere danskere til

Ny kølesmøreolie løfter pædagogikken

Unikke maskiner til de svære og helt små emner

Nyhedsbrev

Sjørring vil investere 12 millioner i ny fræser

Online Avis Arkiv

EUX-smede bliver revet væk

Rias sænker fejlmargin

Bast & Co mærker udenlandsk interesse

Nyt CAD-program udfordrer markedet

3D-metalprint klar til fødevareindustrien

Mød et "monster" i Grindsted

Nye planslibere med det simple i fokus

Svejsespecialist drager ud på landevejen

Force 3D-printer metal i stort format

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Six Sigma Green Belt: 22. august 2018

Statistical Process Control (SPC)

Six Sigma Black Belt: 21 august 2018

Production Part Approval Process (PPAP)

En af de stærkeste på markedet indenfor komplekse statistikker!

Fra PVC (PVL) til halogenfri (NOVL)

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

Vind en Powertex Håndkædetalje WLL 1 ton

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Komfortkøling

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Kran og Wirehejs

Tall Ships Races fejres hos TESS!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Køleanlæg på lager - levering inden for 2 dage!

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Nye plukkevogne til Newtec

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Mobil aircondition - lydsvag køling

Send til en kollega

0.199