23948sdkhjf

Grundfos har store forventninger til ny laser

Ny laserteknik inden for fremstilling af metalemner gør det lettere, hurtigere og billigere at laserskære, bearbejde og lasersvejse metal på samme maskine.

Det kræver meget manuel håndtering og lagerkapacitet, når skæring og svejsning ikke foregår i samme hastighed og arbejdsgang, men det vil et nyt projekt på Aalborg Universitet forandre.

Projektets kerne er udvikling af én ny maskine og teknik, der vil gøre det muligt at tage metalemner direkte fra designfasen til masseproduktionsfasen.

Aalborg Universitet oplyser, at projektet er programmeret således, at det er et program i maskinen, der udskiftes for at få et nyt metaldesign.

Aalborg Universitet peger på, at laserteknologien vil minimere håndteringstid, omstillingstid, lagerplads, maskinplads, gennemløbstid, udstyrsinvestering og programmeringstid. Det er faktorer, som vil gøre teknologien konkurrencedygtig inden for produktion af mindre serier, prototyper og kundetilpassede produkter.

Forventningerne til teknologien er høje, og resultaterne kan ifølge udviklingsingeniør Jens Vestergaard Boll fra Grundfos få stor betydning for det danske arbejdsmarked.

- Med denne teknologi vil vi kunne fastholde arbejdspladser i Danmark, og måske endda bringe nogle af dem tilbage. En stor del af håndteringen er rykket til udlandet, og hvis vi springer nogle af de led over, kan vi bringe produktionen tilbage på dansk jord, siger Jens Vestergaard Boll.

Projektleder og lektor på Aalborg Universitet, Morten Kristiansen, ser den eksisterende laserprocesforskning som et solidt grundlag for den videre udvikling af de banebrydende teknikker, som kommer til at lette metalarbejdet.

- Med forskningen og partnerne i projektet er der en god sammensætning af kompetencer, der kan tilføre viden og kunnen inden for blandt andet 3D-scanning, systemintegration, styring og forretningsskabelse. Desuden har vi også slutbrugere med, som med deres meget forskellige markedspositioner og produkter kan bidrage med meget relevante emner, der skal fremstilles i projektet, fortæller Morten Kristiansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099