23948sdkhjf

Robotsvejsning øger effektiviteten

Bramidan har fået et meget hurtigere flow gennem virksomheden efter at have investeret i to svejserobotter. Firmaet er på vej til at investere i en tredje robot

For knap to år siden købte Bramidan i Bramming to svejserobotter. De har været en stor succes for firmaet, der fremstiller vertikale ballepressere, der komprimerer skrald.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvad vi skulle gøre uden robotterne i dag, siger produktionschef Niels Grue Sandberg, Bramidan.

- Vi købte to anlæg på én gang, et anlæg til mindre emner og ét anlæg til store emner til op til et ton. Vi har haft en stor vækst de sidste år. Det er gået rigtigt hurtigt, og vi ville have haft problemer med at finde nye faglærte, dygtige svejsere. Vi gik fra otte til ti mand i svejseafdelingen til to-tre mand. Men ingen er blevet fyret. De svejsere, der var i afdelingen, har fået andre svejseopgaver i virksomheden.

- Den store svejserobot kører i 132 timer om ugen, og det kører godt. Vi er ved at planlægge at investere i en tredje svejserobot, siger han.

Svejserobotterne er Panasonic-robotter købt gennem Valk Welding.

Bramidan har i alt 120 medarbejdere i Bramming ved Esbjerg og i salgsafdelinger rundt om i verden. Firmaet fremstiller vertikale ballepressere, der komprimerer eksempelvis plast- eller papaffald.

Bedre kvalitet

- Vi får en bedre svejsekvalitet ud af robotterne end ved manuel svejsning, så vores produkter bliver i hvert fald ikke dårligere. Men den mest markante forskel er, at vi får et meget hurtigere flow igennem virksomheden. I gennemsnit går det nok tre gange hurtigere at få et produkt igennem.

- Emnerne bliver lagt klar på en rullebane, og det er så smart lavet, at den er ligeglad med, hvilken model vi giver den. Det tager kun robotten et par minutter at gøre sig klar til en anden model, siger han.

Den store svejserobot er et gantry-anlæg, hvor robotten kører på en kørebane.

Det lille robotanlæg er et H-anlæg, hvor robotten sidder inde i midten af H-et.

Mindre transport

Komprimatorerne bruges i mange virksomheder globalt. De sparer både plads i virksomheden og i den efterfølgende transport. Eksempelvis har den franske supermarkedskæde Carrefour kunnet komprimere sit affald ned til en tredjedel volumen.

95 procent af Bramidans produktion går til eksport, og firmaet er en af de tre førende producenter af vertikale ballepressere i verden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093