23948sdkhjf

Robotdirektør: Industri 4.0 er opreklameret

Problemet er blandt andet en sammenblanding med begrebet kunstig intelligens, siger projektdirektør i Bila A/S.

Industri 4.0 er blandt de mest anvendte buzzwords inden for dansk erhvervsliv. Fænomenet, der er båret frem af de seneste års teknologiske landvindinger, varsler store forandringer inden for især produktion og logistik, hvor emner som robotteknologi, kunstig intelligens og data vil erstatte både dygtige hænder og kloge hoveder. Men er det nu også den virkelighed, vi står overfor lige nu og her?

Ikke hvis man spørger projektdirektør Per Bech Rasmussen fra robot- og automationsvirksomheden BILA A/S, der er blandt dette års indlægsholdere ved Logistikkens Dag i Aalborg. Ifølge ham er Industri 4.0 blevet et både opreklameret og overkompliceret begreb, som tillægges en lang række avancerede egenskaber, der skaber forvirring blandt mange danske virksomheder:

- Vi taler ofte om Industri 4.0 som værende et udtryk for en næsten ubegribelig teknologisk udvikling, der medfører store forandringer i både industrien og for den enkelte medarbejder. I virkeligheden er det slet ikke så pludselig og voldsom en udvikling endda, forklarer han og fortsætter:

- Robotteknologi og automatisering har eksisteret længe og gjorde sit indtog i danske virksomheder helt tilbage i 1980’erne under betegnelsen Industri 3.0. Men det er min oplevelse, at mange erhvervsdrivende stadig tror, at disse teknologier ligger langt ude i fremtiden for dem, og at det kun er ingeniører og professorer, der kan være med på nuværende tidspunkt – og det skyldes i høj grad den hype og begrebsforvirring, der er opstået omkring Industri 4.0.

Kendetegnet ved data
Blandt de avancerede egenskaber, som Industri 4.0 ofte fejlagtigt sættes i forbindelse med, er især kunstig intelligens:

- Industri 4.0 er blevet et buzzword, der for mange bedst beskrives ved brug af andre buzzwords, og her er kunstig intelligens blot ét af de mest anvendte. Kunstig intelligens er dog kendetegnet ved automatisk læring og selvkorrigerende adfærd uden menneskelig involvering, og der er vi altså ikke kommet til endnu, uddyber Per Bech Rasmussen.

Han fortæller endvidere, at data udgør den væsentligste faktor i udviklingen fra Industri 3.0 til Industri 4.0:

- Det primære kendetegn ved Industri 4.0 er indsamling og anvendelse af data, hvilket har givet erhvervslivet nogle helt nye muligheder i forhold til løbende optimering af produktion og logistik helt ned til mindste detalje. Af den grund har Industri 4.0 bestemt også sin berettigelse som den fjerde teknologiske bølge inden for industrien til trods for, at det er et udviklingstrin, der har været længe undervejs. Det er dog samtidig vores vurdering, at netop data vil accelerere den teknologiske udvikling yderligere, og derfor kan nye landvindinger såsom kunstig intelligens ligge lige rundt om hjørnet, siger Per Bech Rasmussen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078