23948sdkhjf

Industri-flagskibe i medvind - mens enkelte har kniven for struben

| Af Casper Bæhr og Anders Svensmark | Tip redaktionen om en historie

Se hvordan en række danske milliardforetagender i metal- og maskinindustrien har klaret sig siden finanskrisen indtog.

I slipstrømmen på industri-koryfæer som Vestas, Danfoss og Grundfos, der årligt omsætter for store tocifrede milliardbeløb, findes en kerne af industri-lokomotiver. Virksomhederne er spredt på tværs af brancher og markeder, men Jern & Maskinindustrien har alligevel sat en række af de toneangivende industriaktører med toplinjer over milliarden, men under 10 mia. kr. under lup.

Se tal og tabeller nederst i arktilen

Over en bred kam voksede både omsætning og driftsresultat blandt de store aktører* sidste år. Godt og vel seks ud af ti øgede omsætningen. Det samme gjorde sig gældende på såvel driftsindtjening og overskudsgrad. Den gennemsnitlige omsætning steg 6,2 procent, mens driftsresultatet – som konsekvens af et rædselsår hos Babcock & Wilcox Vølund – faldt med 15,5 procent. Renset for BWC steg det samlede driftsresultat dog med 14 procent.

Rekordvind i sejlene
Et rekordpræget 2016 hos segmentets største aktør, LM Wind Power, er motoren bag den samlede fremgang. Skub i vingerne hos vindmølleindustrien var også med til at sende Bladt Industries’ indtjening til rekordniveau, mens også kølerfabrikanten Nissens vandt frem i sin vindforretning. Men ligesom hos Sapa Precision Tubing – nu Hydro – trak automotive-branchen også godt fra dér.

Aktuator-fabrikanten Linak fortsatte sit rekordridt i seneste regnskabsår og markerer sig for tredje år i træk med den største bundlinje før skat blandt de store industrivirksomheder. NLMK Dansteel har til gengæld tabt penge på driften hvert år siden 2009. Sidste år var ingen undtagelse. Der er dog tale om en væsentlig forbedring hos det nordsjællandske valseværk, der barberede mere en 40 procent af driftsunderskuddet.

Driftsunderskud er der også hos kraftværksproducenten Babcock & Wilcox Vølund. Efter et strålende 2015, hvor omsætningen fordobledes og driftsresultatet steg med 140 procent, forvandlede drøm sig til mareridt. Store fejl på det prestigefyldte Amager Bakke-projekt kostede egenkapitalen. Og BWV lever kun videre på det amerikanske moderselskabs nåde og under ny ledelse.

Dødvande i olie
Investeringshåndbremsen blev trukket, da oliepriserne blev ved at falde for nogle år tilbage. Og den kniv sidder stadig dybt i brystkassen hos de danske virksomheder Semco Maritime og Welltec. Førstnævntes indtjening blev tynget i rødt tilbage i 2014. Og selvom 2020-strategien, om at blive mindre afhængig af olie og gas for i stedet af hænge hatten på offshore-vind, hjælper, viste bundlinjen et trecifret millionunderskud i 2016. Hos den tidligere vækstraket Welltec, der producerer borerobotter, er omsætningen halveret og driftsresultat faldet fra 569 til 20 mio. kr. de seneste to år. Bundlinjen er tilmed blodrød på grund af renteudgifter for 30 mio. USD. Alfa Laval, der også opererer maritimt, måtte sande at driftsresultatet på tværs af de danske aktiviteter blev mere end halveret sidste år.

Dødvandet i olieinvesteringerne har kostet medarbejdere hos Semco og Welltec. Begge beskar da også medarbejderstaben med næsten en femtedel sidste år. Syv andre af de store skalerede ned med mellem 1 og 4 procent, men det til trods voksede antallet af medarbejdere med 8,3 procent – svarende til 2.234 medarbejdere – hos de 23 milliardvirksomheder**. LM mandede op med 2.000 ansatte verden over. Foruden LM var antal ansatte stort set status quo.

Det siger tallene:

  • 64 procent! Det er andelen af milliardforetagender*, der forbedrede henholdsvis omsætning, driftsresultat og overskudsgrad i seneste regnskabsår
  • For alle indtjeningsnøgletal gælder, at andelen af virksomheder, der forbedrede var lidt lavere i 2016 sammenlignet med 2015
  • Den gennemsnitlige overskudsgrad blandt de store industrivirksomheder faldt fra 5,5 til 3,4 procent. Trækkes BWV ud af ligningen, steg den gennemsnitlige overskudsgrad fra 5,7 til 6,1 procent.

Otteårs analyse: Hårdføre lokomotiver
Finanskrisen fik ikke has på metal- og maskinindustrien i Danmark. Ganske vist foregår store dele af produktionen hos de store aktører i globale setup, men konkurrencedygtigheden beviser sig stadig år for år.

I 2008 lå de 20*** – i dag store – virksomheders samlede omsætning på 42,2 mia. kr. I 2009 dykkede den med 1 mia. kr., som konsekvens af, at 14 af de 20 aktører mistede toplinje. I dag er det kun Johnson Controls, der ikke omsætter for mere end i 2009. Udover Johnson Controls mangler fem andre dog helt at genvinde toplinjen fra 2008. Omsætningsgrafens dyk i 2013 skyldes, at LM Wind Power led med den samlede vindbranche og gik tilbage med halvanden milliard.

Driftsindtjeningen blandt de store industrivirksomheder tog et par seriøse slag i både 2009 og 2010, mens et par grossister allerede havde ondt på bundlinjen i 2008. Den samlede graf viser – trods virksomhedernes forskellige kamppladser – at nedgangen i 2009-2010 siden er blevet afløst af fremgang. De konjunkturfølsomme stålgrossisters slingrekurs giver små udslag undervejs, mens det nedadgående knæk sidste år kan henføres til rædselsåret hos Babcock & Wilcox Vølund.

Sidste år tjente 16 ud af 20 store aktører mere på driften, end de gjorde tilbage i 2008. Undtagelserne er Semco Maritime, Welltec, NLMK Dansteel og BWV.

Ser man på overskudsgraden, var den gennemsnitligt 6,3 procent tilbage i 2008, men faldt i årene derefter til 2,8 og 3,9. Allerede i 2011 var overskudsgraden igen 6,2 procent, hvilket den – trods svingninger undervejs – også landede på sidste år, når BWV holdes ude af ligningen.

Også antallet af ansatte faldt drastisk i de værste kriseår. Blandt de 20 aktører faldt antallet af medarbejdere med 15 procent fra godt 23.200 i 2008 til cirka 19.600 i 2010. Først sidste år oversteg antallet af medarbejdere i segmentet tallet fra 2008 – selv hvis LM Wind Powers medarbejderforøgelse på 2.000 mand trækkes fra.

Omsætningen per medarbejder var 2,8 mio. kr. i 2008, men faldt året efter med 600.000 kr. I 2016 var nøgletallet oppe på 3,2 mio. kr. pr. ansat.

Resultatet før skat per medarbejder var 140.000 kr. i 2008, faldt til 40.000 kr. i 2009 og ramte senest 90.000 kr. i 2016. Når 2016-nøgletallet er lavere end i perioden 2010-2015 skyldes det primært udviklingen hos BWV.

Noter:

* Vestas, Siemens Wind Power (nu Siemens Gamesa), FLSmidth, Danfoss og Grundfos behandles særskilt, da selv mindre bevægelser hos giganterne kan definere hele analysen af industriens sub-top (ovenfor).

** Der er sammenlignelige tal for 22 virksomheder de seneste to år, idet Cimbria har omlagt regnskabsperiode. Dog kan gennemsnit som overskudsgrad og antal ansatte indgå i analysegrundlaget

*** Der er sammenlignelige tal for 20 virksomheder i otteårs-analysen.

Tabeller: Hvem er størst? Tjener mest? Ansætter flest? Se tallene her:Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Professor: Arbejdere kan blive alvorligt syge af krom

Plus

Regnskab
Investeringsridt giver Hosta rekordoverskud

Den nordjyske underleverandør forbereder sig til nyt vækstskridt

Spåner og grater driller

BILLEDSERIE: Print puster traditionel bearbejdning i nakken

Direktør: Vi har fået et gennembrud

Opfindelse giver magnesium ny styrke

Nyhedsbrev

Netværk går på jagt i maskinindustrien

Online Avis Arkiv

Semco Maritime satser

Fra plader til færdige emner i et ubemandet flow

Sådan vrider du mest muligt ud af EuroBlech

Topkarakter til underleverandør

Klar til nye opgaver

Plus

Nordjyder trækker laserskæring hjem

Plus

Maskinfabrik er specialister i dæksler

Egne produkter har haft fokus de seneste 10 år hos Sæby-virksomhed

- Vi har brug for mere uddannelse i automation

Plus

Tandhjulsproducenter
Tandhjul: Stærk efterspørgsel giver udfordringer

Plus

Robotten kravler selv på vindmøllen

Århusiansk virksomhed har opfundet en robot, der kan overtage det farlige arbejde med at kravle på vindmøllevinger

Plus

Automationseksperter besøgte Silkeborg Spåntagning

Dansk Metal vil have endnu mere fut under praktikpladserne

Erhvervsskoleaftale har lange udsigter: Pengene mangler

Stor Welcon-udvidelse står klar

Mini MR-scanner optimerer renseanlæg

Driftslederen kan klare problemerne med en tynd pind, når renseanlægget får problemer med gennemstrømningen

Stålkommentar: Den gode, den onde og den grusomme

Fremtidens står på robot-robot-samarbejde

- Vi har ikke tabt en eneste ordre i dette regnskabsår

- Jeg kan bare godt li’ det her fag

Under Overfladen
Hemmeligheder skaber stærke overflader

Regeringen vil satse på forskning i kunstig intelligens

Ingen interessekonflikt i Industritekniker.nu

Industriens Verdensmål
WWF kræver politisk handling på plastområdet

Flest robotter i det midtjyske

Industriens Verdensmål
Udtjente fiskenet giver smør på brødet

Plus

Gladsaxe topper industriens job-liste

Industrien fortsætter optur på jobfronten

Nye laserskærere vises frem

Maskinfabrik stiller skarpt på svære emner

Her er de storforbrugere af Duplex

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Opnå besparelser og effektivisering med 100% elektriske produktionsmaskiner!

Hold buffeen varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Vi leverer hver uge nye svingkraner til alle typer virksomheder i hele Danmark

Dansk Procesventilation har færdiggjort endnu en olietågeløsning hos Lem Beslagfabrik

Har du brug for at din maskine kan bremse sikkert ned?

Kender du indvirkningen på trykluft på fødevaresikkerheden?

Gang i montagen hos Gibotech

90% Hurtigere Skæretid og Lavere Gasforbrug med AMADA CFC Technology

Ny stor ordre til Kapema

DMG MORI åbent hus Pfronten 2019

Din logistik specialist i Danmark

Verdensnyhed! Fuldhærdet hydraulisk svingbukkemaskiner

Siemens hjælper med reducering af tidsforbruget med Virtuel Commissionering

Ekstra belysning til Mikroskop

Dansk Boligbyg opfører 140 DGNB-sølv certificerede kollegieboliger ved Valby Idrætspark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

EHEDG + SEEPEX = ”Mere end ren” på FoodTech 2018

R&D inviterer til åbent hus d. 25. oktober

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Mød de danske eksperter i tyndplade

Elinstallatør: Nøgleordene er service og kvalitet

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed...

Skovkran til Svend Kristiansen

••>••••••>••••••>••••••>••••••>••••••>••••••> Svingbukkemaskine Schröder SP...

Send til en kollega

0.245