23948sdkhjf

Her pakker ”robothænder” de sarte krydderurter

Mødet mellem finesse og konkurrencedygtig produktion.

Inde i de 120.000 kvadratmeter drivhuse i Odense vokser mynte, dild, estragon, miniroser og andre små delikate planter i et avanceret produktionsanlæg udstyret med den nyeste teknologi.

I alt 130 medarbejdere producerer, sælger, pakker og administrerer godt 28 millioner krydderurter samt 12 millioner miniblomster årligt under produktnavnene Gloria Mundi, Økologihaven og Eurostar plants.

Et skarpt fokus på strømlining og automatisering af produktionen har gjort det muligt at håndtere en voksende efterspørgsel og et meget bredt sortiment med betydelige sæsonudsving.

- Vi arbejder konstant med at optimere produktiviteten og lønsomheden i vores processer. Det handler blandt andet om at automatisere de monotone, tunge arbejdsopgaver, som de ansatte alligevel helst er fri for. Robotteknologien hjælper os også med at nedbringe mængden af overarbejde og vikaromkostninger, siger Henning Jørgensen, partner og driftsleder, Rosborg Food Holding.

Det danske gartneri har siden 1980 produceret krydderurter og mini-blomster til både detailhandel og restauranter. Siden 2013, hvor virksomheden fik ny ejer, er der sket en gennemgribende modernisering af hele produktionen. Der er indkøbt og installeret for 37 millioner kroner i nye høj-effektive væksthuse udstyret med automationsteknologi og robotter.  

Robothånd med fingerspidsfornemmelse
En af Rosborgs nyeste investeringer i automation er en fleksibel pakkelinje udstyret med en cobot fra Universal Robots, monteret med en RG6-griber fra producenten af robot-gribere, On Robot. Robotgriberens to ”fingre” har indbygget intelligent, avanceret teknologi, som efterligner måden, vi mennesker instinktivt bruger vores følesans, når vi tager fat i ting for at flytte dem.

Vi ledte efter en griber, der kunne løfte krydderurterne og blomsterne forsigtigt og uden at mase dem. Vi valgte en R6G-griber på grund af dens brede og samtidig nænsomme greb, ligesom præcision og fleksibilitet var afgørende. Vores nye løsning med cobotten og griberen automatiserer opgaven med at folde papkasser og fylde afskårne krydderurter i kasserne. Armen og griberen lokaliserer og tager nænsomt fat i planten, vender den rigtigt og placerer den på et bånd hen til skæremaskinen, forklarer Henning Jørgensen. 

Han tilføjer, at virksomheden allerede nu har næste projekt klar, hvor de vil købe yderligere en cobot og en griber, som skal føde en skæremaskine, der producerer afskårne krydderurter.

Sæsonudsving gøres rentable med robotter
Hos Rosborg vurderer man, at der er et kæmpe potentiale i at anvende flere kollaborative robotter og gribere, altså ”robot-arme og -hænder”, fordi tilbagebetalingstiden er så kort.

- Vi vil gerne sikre en større overskudskapacitet til daglig drift, så vi også i højsæsonen op til jul, nytår og påske kan producere dobbelt mængde uden at fortjenesten forsvinder i overarbejdstakster og vikarudgifter. Som det er i dag, tjener vi forsvindende lidt, når vi kører på højtryk. Medarbejderne i produktionen ser også meget positivt på perspektiverne i, at samarbejdende robotteknologier kan hjælpe dem med at producere mere effektivt og minimere overarbejde, siger Henning Jørgensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111