23948sdkhjf

Bomstærk krone presser eksportvirksomheder

Siden 2015 er kronen skudt i vejret over for blandt andet dollar, pund og kinesiske yuan. Den virker nu som en klods om benet på mange eksportvirksomheder, der sælger varer uden for eurozonen.

Den stærke krone kan blive en dyr fornøjelse for de danske virksomheder, der er afhængige af eksport, skriver Finans.

Den effektive kronekurs, der måler kronens værdi på de vigtigste eksportmarkeder, steg 3 procent sidste år, da den amerikanske dollar tog et stort dyk. Går man tilbage til marts 2015, lyder stigningen dog på hele 6 procent, blandt andet hjulpet af nedsmeltningen i det britiske pund efter brexit-afstemningen.

- Det er noget, som gør en markant økonomisk forskel, siger Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv, til Finans.

Udviklingen fungerer som en klods om benet på mange virksomheder, fordi deres varer bliver dyrere uden for eurozonen, og det vil ifølge analytikere blive dyrt for selskaber som medicinalvirksomheden Lundbeck, når den hjemtager profit fra blandt andet USA.

En styrkelse på 6 procent af den effektive kronekurs kan på papiret kappe op mod 32 mia. kr. af eksportsalget og koste 30.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

- Alt andet lige vil en faldende dollarkurs have negativ betydning for os, idet vi tjener penge i USA, siger Mads Kronborg, kommunikationschef i Lundbeck, til Finans.

Udviklingen har allerede fået mange virksomheder til at søge mod Europa, hvor ulempen ikke er så stor, mener DI. Her har en opblomstring i den europæiske økonomi, vores største marked, maskeret effekten i de faktiske vækst- og ledighedstal, vurderer Allan Sørensen, chefanalytiker i DI, over for Finans.

- Når det er så markante ryk, er det noget, vi kan mærke. Vi får sværere ved at komme ud på markederne uden for Europa. Men så kan vi glæde os over, at det går så godt i Europa.

Originalartikel: https://finans.dk/okonomi/ECE10221054/bomstaerk-krone-presser-eksportvirksomhederne/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094