23948sdkhjf

Dansk Metal: Små virksomheder investerer for lidt

Risikovillig kapital er en mangelvare hos små og mellemstore virksomheder. Derfor investerer de for lidt, hvilket kan være en bremse for både vækst og beskæftigelse.

En undersøgelse blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter på små og mellemstore industrivirksomheder viser, at hver fjerde af dem arbejder på en virksomhed, der er udfordret af mangel på kapital. Det er en stigning i forhold til de to seneste år. Det skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse. 

- Mens der er godt gang i investeringerne på landets større industrivirksomheder, så er historien en anden for de små og mellemstore, og det kan være alvorligt. For investeringer og vækst hænger utvivlsomt sammen. Især ser vi, at investeringer i ny teknologi på sigt skaber både arbejdspladser og vækst i industrien, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Undersøgelsen blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter bliver bakket op af tal fra Danmarks Statistik. De viser, at både de samlede investeringer og maskininvesteringerne i små og mellemstore virksomheder ligger markant under niveauet i 2000.

- Grundlæggende skal der træffes nogle aktive beslutninger ude på virksomhederne. Generelt går det jo godt, og der tjenes penge. Nogle af de penge bør aktiveres i form af nye investeringer. Fra politisk hold kan man overveje at indføre investeringsvinduer, hvor virksomheder, der investerer i ny teknologi, kan få lempeligere afskrivningsregler. Men bolden ligger i vis udstrækning hos virksomhederne selv, siger Thomas Søby.

Ifølge Danmarks Statistik ligger de samlede investeringer i små og mellemstore virksomheder godt 30 procent under niveauet fra 2000. Og kigger man nærmere på maskininvesteringerne, så ligger de næsten 40 procent under niveauet fra 2000.

- Skal vi fastholde den positive udvikling i dansk økonomi, der jo netop er karakteriseret ved at have mange små og mellemstore virksomheder, så skal der også gang i investeringerne over hele linjen. Mangel på kvalificeret arbejdskraft er heldigvis fortsat begrænset til nogle uddannelser og nogle geografiske områder. Den udfordring bør løses ad to veje. Uddannelse og investeringer. Og det er helt centralt, at de to løsninger følges ad, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

25 procent af tillidsrepræsentanterne på små og mellemstore virksomheder peger på mangel på kapital/begrænset adgang til finansiering som en udfordring. Det er en stigning på 7 procentpoint siden 2015. Til sammenligning er det 12 procent af tillidsrepræsentanterne på store virksomheder, der fremhæver samme udfordring. Her er niveauet uændret i forhold til 2015.

Læs hele analysen ”Små- og mellemstore virksomheders investeringer halter voldsomt”.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093