Stålkommentar: Fokus på indtjening

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

De positive tendenser fra 2017 med god efterspørgsel og solid markedsaktivitet er fortsat ind i 2018. Volumen gør det dog ikke alene. Nu skal der skærpet fokus på indtjeningen for alle forsyningsled, og den rustfri stålbranche spås et travlt år.

Markedet:
• Efterspørgslen efter rustfri stål var god i 2017, og det var kun den lave indtjening særligt hen over sommerperioden, der forhindrede året i at blive virkelig godt. Dette er, hvad branchen vil sætte ind på i år - at øge indtjeningen gennem hele forsyningskæden. Men det betyder også, at kunderne må acceptere højere priser. Udsigterne er lovende med gode ordrebøger og en fortsat solid markedsaktivitet. Den rustfri stålbranche bør derfor forberede sig på et travlt år med stadig mere "rimelig" indtjening.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Jern & Maskinindustrien påtager sig ikke ansvar for forecasts. Læs hele Damstahls månedsrapport.

• De europæiske økonomier er ved at komme i fremdrift. Alle EU-lande vil i 2018 højst sandsynligt for første gang leve op til de såkaldte Maastricht-budgetkriterier. I nogle lande er væksten dog fortsat spinkel, og selv små forstyrrelser kan få alvorlige følger. Brexit, protektionisme særligt i USA, en skattekrig, en finansiel boble og så videre er mulige forhindringer i den nærmeste fremtid. Alt dette kræver et stærkt EU med medlemslande, som arbejder tættere sammen og ikke mod hinanden.

Legeringstillæg:
• Legeringstillægget faldt i januar 2018, men stiger igen (markant) i februar.

• Outokumpu reducerede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 1.290 euro/ton i januar 2018 fra 1.362 euro/ton i december 2017. Tillægget for kvalitet 316 (1.4401) blev reduceret til 1.844 euro/ton i januar 2018 fra 1.919 euro/ton i december 2017.

• Outokumpus tillæg for grafitelektroder er siden indførelsen i september 2017 forblevet på 30 euro/ton. Acerinox har meldt ud, at de helt vil undlade at indføre noget tillæg for elektroder.

Byggeri og anlæg:
• Ifølge Eurostat steg anlægsproduktionen i november 2017 (år-til-år) med 2,7 procent i eurozonen og 2,7 procent i EU28. Fremgangen i eurozonen skyldes hovedsageligt en stigning inden for nybyggeri på 2,7 procent og 3,0 procent inden for anlægsarbejde. Fremgangen i EU28 skyldes en stigning inden for nybyggeri på 3,3 procent og 1,1 procent inden for anlægsarbejde.

• De største stigninger ses i: Ungarn (+30,7 procent år-til-år), Slovenien (+21,2 procent år-til-år) og Polen (+16,0 procent år-til-år).

• Størst tilbagegang blev noteret i: Rumænien (-4,1 procent år-til-år) og Frankrig (-0,2 procent år-til-år).

• Andre Damstahl-lande: Tyskland (+5,6 procent år-til-år), Holland (+8,0 procent år-til-år) og Sverige (+4,3 procent år-til-år).

Forbrugsgoder:
• Ifølge den tyske brancheforening for elektronisk udstyr, ZVEI - Zentralverband Elektrotechnik und Elektronikindustrie e.V., steg ordreindgangen i den tyske elektronikindustri med cirka 10,2 procent de første 10 måneder af 2017 i forhold til samme periode 2016. Fra januar til oktober 2017 steg produktionen med 4,3 procent år-til-år og omsætningen med 7,1 procent år-til-år.

• Forretningsklimaindekset faldt en smule i november. Mens det aktuelle erhvervsklima blev vurderet bedre end i september, faldt erhvervslivets forventninger klart.

Bilindustrien:
• Ifølge VDA, Verband der Automobilindustrie e. V., steg det tyske marked for personbiler for fjerde gang i træk og har nået sit højeste niveau i dette årti. Antallet af nyindregistrerede personbiler nåede i 2017 hele 3.441.300 enheder, hvilket er en fremgang på 3 procent sammenlignet med 2016. Mens indregistreringerne af biler produceret uden for Tyskland steg 8 procent, forblev den tyske bilproduktion (inklusive koncernmærker) stabil. Alligevel faldt produktionen hos de tyske bilfabrikanter med 2 procent år-til-år til 5.647.100 enheder i 2017.

• Ifølge ACEA, European Automobile Manufacturers' Association, var salget af personbiler i Europa på mere end 15 millioner enheder i 2017, en stigning på 3,4 procent år-til-år. Det er første gang siden 2007, at salget nåede over 15 millioner. Blandt de fem store markeder i EU steg antallet af nyindregistrerede biler i Italien med 7,9 procent, i Spanien med 7,7 procent, i Frankrig med 4,7 procent og i Tyskland med 2,7 procent, mens tallet i Storbritannien faldt med 5,7 procent.

• Nogle af disse markante stigninger skyldes incitamenter fra bilfabrikanter og -forhandlere. Derfor forudses en vis afdæmpning i bilsalget i 2018.

Procesindustrien:
• Ifølge den tyske ingeniørbrancheforening, VDMA, steg produktionen i den tyske industri for maskinteknik fra januar til november 2017 med 3 procent (efter prisjustering) i forhold til samme periode i 2016. Dette foreløbige resultat svarer præcist til VDMA‘s prognose på 3 procent for 2017.

• Ordreindgangen fra både hjemmemarkedet og eksportmarkederne steg med 12 procent år-til-år fra september til november. Ordreindgangen fra EU-landene steg med 13 procent, mens der fra landene uden for EU var en stigning på 11 procent. Dette indikerer en god fremdrift hen mod slutningen af året.Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Virksomheder har langt til løfter om flere praktikpladser

Magasinet ProcesTeknik
ProcesTeknik er genopstået - læs det her

Thomas er et levende stålleksikon

Håndværktøj for alle pengene

Forkromer dyrker detaljerne

Masentia klar til Machining

Nyhedsbrev

Klar til kabel, tråd og rør i lange baner

Online Avis Arkiv

Svejsekompetencer skruet to trin op

Pladespecialist satser på fødevareindustri

En maskine for specialister

Danskerne på vej mod EU-rekorder i arbejde

Data-analyse viste vej til fejl

Plus

Eksportprojekter trækker kerneanlæg med i slipstrømmen

Tre tendenser sætter dagsorden i 2018

Fuld Skrue jagter nyt navn

Digitaliseret 3D-print i metal åbner ny verden for industrien

Branchetal
For få ledige hænder kan spolere historisk opsving for små virksomheder

Det sker: Kom i gang med Industri 4.0

Små virksomheder kan også få gavn af øget forskningsfradrag

Topchef i tale
Højteknologi og håndværk går hånd i hånd

For at kunne bibeholde kranproduktionen i Danmark, investerer HMF i avancerede robotter og maskiner; men der skal også mennesker til at udvikle og færdiggøre en kran.

Topchef i tale
HMF er klar til vækst

Efter en række gode år skruer HMF nu op for vækst-ambitionerne og investerer i avancerede svejserobotter og højteknologiske maskiner til kranproduktionen.

Begynd med et lille og afgrænset Industri 4.0 projekt

Plus

Specialmaskinbygger: Planen for generationsskifte er lagt

LO afviser kritik af nye lærlinge-krav

Grundfos vil 3D-printe færdige komponenter

Dansk Metal: Arbejdsløsheden er faldet

Standarder trækkes tilbage

Robot skal erstatte trucken

Ny rekord: Antallet af østarbejdere stiger stadig

Klar opfordring: Det er nu, du skal tænke Industri 4.0

Mexico bejler til den danske industrisektor

Kæmpe show venter i Hannover

Kom gratis til Hannover Messe

Nu samarbejder Danfoss med Google, Amazon og Apple

Nye stikblade dæmper vibration

1

Hun kvittede Kvickly - nu skal hun være rustfast smed

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Virtuel seriel port over internet eller lokal netværk

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Danish Crown Pork får snart det grønne bælte i Six Sigma!

Elektriker sweatshirt ARC RATING: 17,8 cal/cm²

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Tilbud på Teng Tools værktøj

Fugleafvisere der virker

Smedearbejde udføres på Frederiksberg

•->•->•->•->•->•->•->•->•->•->•->•->•->•->•-> Svingbukkeren fra Schröder er for alvor blevet voksen!

Udvidelse af fiberlaser maskinprogrammet

Tool Management Workshop

Scantruck: Så nemt gik processen og implementeringen af det nye system

Munck Kraner A/S udfører lovpligtigt eftersyn af porte.

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

Phytron 1-step-drive - Plug & play løsning til SIMATIC ET200S

Slanger fra Galli Erio hos JO Hydraulics A/S

Stahlwille elektromekaniske momentnøgler

Mødekultur: Der er svimlende beløb i spil!

General Cable har godkendt Prysmian Groups opkøb

Skræddersyet genvej til xWDM

Send til en kollega

0.312