23948sdkhjf

Standarder trækkes tilbage

Dansk Standard har d. 12. februar 2018 tilbagetrukket standarderne for mekaniske presser.

Dansk Standard har d. 12. februar 2018 tilbagetrukket standarderne for mekaniske presser, dvs DS/EN 692 Mekaniske presser, DS/EN 693 Hydrauliske presser og DS/EN 13736 Pneumatiske presser.

Det oplyser Maskinsikkerhed Aps.

Standarderne viser Maskindirektivets minimumskrav til design/indretning for nye udgaver af disse type presser. Kravene skal også opfyldes for de ændringer/ombygninger der udføres på CE-mærkede presser.

Og da de fleste manuelt fødte presser til metal er omfattet af Maskindirektivets bilag IV, skal en ny presse derfor overholde standardens krav, eller typeafprøves. Hvis så standarden kaldes tilbage, har fabrikanterne ikke noget grundlag at bygge efter, og så skal selv mindre ændringer på CE-mærkede også typeafprøves.

Standarderne skal erstattes af ISO-standarder, men kun den for hydrauliske presser er færdig og godkendt. Stander for mekaniske og pneumatiske presser kommer senere.

- Så længe de 3 standarder står på kommissionens liste over harmoniserede standarder, vil de være gældende minimumskrav. Så panikken skal ikke starte lige nu, men det kan komme allerede i næste måned: Så snart EU-kommissionen offentliggør de nye EN ISO standarder på listen over harmoniserede standarder, er de gældende minimumskrav for alle nye presser. Evt kan der angives en overgangsordning, men det plejer der ikke for denne type af standarder. Hvornår listen offentliggøres kan vi desværre ikke få at vide. Altså kan kravene være gældende for de opgaver du har ude i tilbud, både for nye presser og ombygninger/ændringer, siger Hans Morten Henriksen, direktør i rådgivningsvirksomheden Maskinsikkerhed ApS.

Maskinsikkerhed ApS afholder, i samarbejde med Arbejdstilsynet, et seminar om de nye standarder for presser, hvordan de skal bruges, fra hvornår og hvad I skal gøre anderledes. Datoen for seminaret er endnu ikke fastlagt,

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079