23948sdkhjf

Små virksomheder kan også få gavn af øget forskningsfradrag

Et forhøjet fradrag for forsknings-udgifter træder i kraft tidligere end først besluttet. Samtidig kan brugen af en særlig resultatpost for forsknings- og udviklngsomkostninger styrke de mindre virksomheders omdømme.
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget, der omfatter Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Dansk Folkeparti, vil gerne have danske virksomheder til at forske mere. Al erfaring viser nemlig, at forskning og udvikling fører til nye produkter og ydelser, som kaster store penge af sig, både til virksomhederne og samfundet.

Derfor aftalte partierne i november, at virksomhedernes muligheder for at fratrække forskningsudgifter øges, så de ikke som i dag kan fratrækkes 100 procent, men fremover med 110 procent.

Forhøjelsen af forskningsfradraget skulle indfases gradvist over 10 år frem til 2025. Men nu har partierne netop i en ny skatteaftale besluttet, at indfasningen af det forhøjede forskningsfradrag sker med virkning for 2018.

Derfor kan virksomhederne allerede i år trække 101,5 procent af deres forsknings- og udviklingsomkostninger fra. Fradraget stiger til 103 procent i 2019. I alt ventes fradragsforhøjelsen at ”koste” staten et reduceret skatteprovenu på 450 mio. kr. om året, når ordningen er fuldt indført om syv år.

Forksningsudgifter på resultatopgørelsen
Det forhøjede fradrag for forskning kommer samtidig med, at der nu gøres bestræbelser på at gøre især de mindre virksomheders udgifter/investeringer i forskning og udvikling mere synlige.

To umiddelbart ens virksomheder kan fremstå forskelligt, hvis styrken kun gøres op i firmaets resultat og egenkapital. De kan reelt være lige gode til at tjene penge på deres produkter, men hvis den ene investerer i materialer og lønninger til udvikling, får firmaet i dag en ringere bundlinje, hvor det ikke er synligt, hvad pengene er brugt til.

Derfor opfordrer Vibeke Svendsen, der er formand for Dansk Industris udvalg for små og mellemstore virksomheder, til, at man i regnskabet indfører en ekstra linje i resultatopgørelsen til forskning og udviklingsomkostninger.

Hvis disse omkostninger bliver synlige, vil det styrke virksomhedens omdømme og kreditværdighed, fordi forsknings- og udviklingsomkostningerne er et vidnesbyrd om, at virksomheden prioriterer udvikling højt. Samtidig bliver det lettere at bruge forskningsfradraget – også for de mindre virksomheder.

Ifølge Vibeke Svendsen, der er direktør i virksomheden Envotherm, er det ikke alle revisorer, der er opmærksomme på denne mulighed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093