23948sdkhjf

Danskerne på vej mod EU-rekorder i arbejde

I 2030 vil Danmark være det land i EU, hvor flest arbejder. I 2050 vil vi have EU’s højeste pensionsalder.

Danskerne vil i de kommende årtier stige til tops på ranglisterne over lande, hvor flest er i arbejde, og hvor folk går senest på pension.

I dag ligger Danmark på en fjerdeplads på listen over EU-lande med højest andel af den voksne befolkning i arbejde. Men ifølge EU-Kommissionen vil Danmark i 2030 være kommet op på førstepladsen.

Samtidig har Danmark kurs mod i 2050 at være landet med EU’s højeste pensionsalder – 4,5 år højere end i Sverige.

Det skriver Politiken torsdag.

Både den høje beskæftigelse og den høje pensionsalder skyldes, at der gennem de seneste 12 år er vedtaget en række reformer for at øge arbejdsudbuddet, hvilket vil sige at få befolkningen til at arbejde mere. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Reformerne forkorter dagpengeperioden og forhøjer pensionsalderen, men meget af det sker først i de kommende år.

Udsigten til europarekorder er udtryk for en positiv udvikling, vurderer økonomisk overvismand Michael Svarer. Rekorderne skyldes, at Danmark har sikret sig råd til at drive det danske velfærdsapparat, når der kommer flere ældre.

- På lang sigt ser det nu ligefrem ud til, at vi indkræver flere skatter, end vi har brug for. Danmark har i den forstand fået et luksusproblem, siger Michael Svarer, der er professor ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Dette betyder dog ikke, at alt nu er perfekt, understreger Michael Svarer ifølge Politiken. For eksempel er der blandt danske ufaglærte og folk med anden etnisk baggrund færre, som er i beskæftigelse, end i andre lande inden for de samme grupper.

I AE er man enig med overvismanden i, at tiden er inde til at fokusere indsatsen på at uddanne ufaglærte, så de kan komme ind på arbejdsmarkedet.

- I det hele taget bør regeringen holde op med at fokusere så meget på at øge arbejdsudbuddet endnu mere og i stedet fokusere på at sikre et mindre nedslidende arbejdsmiljø, så flere kan holde til at blive på arbejdsmarkedet, siger senioranalytiker Emilie Agner Damm fra AE.

Beskæftigelsesministeren er glad for, at Danmark har kurs mod EU-rekorder.

- Det skal vi være stolte af. Det har et bredt flertal i Folketinget æren og ansvaret for, siger Troels Lund Poulsen til Politiken.

Han er enig i, at der nu er behov for fokus på forebyggelse for at sikre, at folk kan holde til at blive længere i arbejde. Men han mener, at der er brug for flere reformer til at øge arbejdsudbuddet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125