23948sdkhjf

Her har polyurethan indhentet gummi

Polyurethan fylder nu lige så meget som gummi hos Dansk Gummi Industri, og firmaet venter fortsat fremgang for polyurethan.

Dansk Gummi Industri i Kolding har i over 100 år forædlet gummi, helt tilbage til bilismens barndom. Men de seneste år har firmaet optaget en "ny dreng i klassen" nemlig polyurethan eller PUR. Det er gået så godt, at polyurethan nu har indhentet gummi.

- Vi gik ind i produktion af polyurethan i 2009, fordi vi så en god mulighed for at producere vores egne polyurethan-emner, efter at vi havde forhandlet polyurethan-produkter i 30 år. I dag er polyurethan lige så stort som gummiområdet for os, siger Christian Thomsen, administrerende direktør for Dansk Gummi Industri.

- Der er store muligheder i polyurethan, og vi tror, at polyurethan kan stå for to tredjedele af vores produktion om 10 år. Polyurethan har nogle egenskaber, som vi tror meget på, siger han.

Grunden til, at polyurethan tager markedsandele fra gummien er ifølge Christian Thomsen og hans bror, teknisk direktør Peter Thomsen, at det er væsentligt enklere at fremstille polyurethanemner.

- Gummiemner bliver produceret under tryk og høj temperatur. Det gør polyurethanemner ikke, og det betyder, at formen til et gummi-emne koster omkring 20 gange mere end formen til et polyurethanemne. Der skal samtidig en stor presse til at lave gummiemner, siger Peter Thomsen.

Alligevel er der emner, hvor gummiet stadig er at foretrække. Det gælder for eksempel bildæk.

- Polyurethan er slidstærkt, men det er ikke velegnet til emner, der udsættes for dynamiske påvirkninger som bildæk. Der er lavet forsøg med bildæk i polyurethan, men det er aldrig blevet en succes, siger Peter Thomsen.

Ligeledes findes der andre emner, hvor gummiens elasticitet er polyurethan overlegen.

Massiv polyuretan
Dansk Gummi Industri arbejder med polyurethan i massive emner i modsætning til opskummet polyurethan, som er den mest almindelige anvendelse af polyurethan.

- Luften er vores værste fjende, når vi støber polyurethanemner. Der må ikke opstå luftbobler, for det går ud over kvaliteten og styrken. Der må slet ikke være luftlommer i fødevaregodkendte emner, siger Peter Thomsen.

Kilde:

Artiklen er en del af temaet Procesindustri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236