23948sdkhjf

Central vakuumforsyning giver gevinst

Osteproducent har opnået energibesparelser ved at samle vakuumpumperne i centralt system.

Der kan være positiv afregning i både det økonomiske og det miljømæssige regnskab ved en omlægning af produktionens vakuum system.

Det ved de hos DMK Deutsches Milchkontor GmbH, der med 350 ansatte producerer osteprodukter på deres fabrik i Georgsmarienhütt, Tyskland. Her er der efter et års drift sparet omkring 100.000 kW/h, hvilket er lig med en besparelse på omkring 112.000 kr. Det nye vakuumsystem kommer fra Busch.

DMK arbejder efter ISO 50001 standarden indenfor energistyring og var derfor på jagt efter den mest energivenlige løsning, også indenfor vakuumsystemer. Alle fem termoformnings maskiner havde før to vakuumpumper hver. Én til at forme folien i formen, og en til udtrækningen af luft fra emballage-kammeret.

DMK´s energichef Yvonne Gödeker ønskede at reducere antallet af vakuumpumper og samtidig at flytte pumperne væk fra produktionsområdet. Der bruges nemlig luftafkøling til at holde produktionsområdet køligt, men varmen fra vakuumpumperne gjorde, at energiforbruget for at holde temperaturen nede, var rimelig højt.

Tre vakuum-kredsløb

Det nye system består af 3 vakuumkredsløb.

I det første kredsløb opretholder vakuumpumper et permanent groft vakuum mellem 30 og 40 mbar i vakuum reservoireret og rørsystem. Dette vakuum er tilgængeligt direkte på emballagen-siden. Derefter aktiveres fin vakuum kredsløbet. Fin vakuum modulet tømmer også emballage-kammeret, så niveauet går fra grov vakuum til det nødvendige pakketryk på mindre end 5 mbar. Denne to-trins evakuering har fordel ved dens hastighed, da det endelige tryk opnås hurtigere, oplyser Busch. De to trin giver mulighed for hurtigere cyklustider og er også den mest energieffektive metode til at opnå et vakuum på mindre end 5 mbar.

Det tredje kredsløb anvendes til at danne plastfolien i bakkerne. Det krævede vakuum niveau er mellem 100 og 200 mbar. Busch oplyser, at styringen opretholder det krævede vakuum niveau i alle tre vakuum kredsløb, så det matcher efterspørgslen skabt af de enkelte pakkelinjer. Vakuumpumperne tændes og slukkes automatisk efter behov, og opretholder derved det ønskede tryk i vakuum reservoiret. De tre pakkelinjer kræver sjældent maksimal pumpehastighed samtidigt, så generelt er det kun nogle få af vakuumpumperne, som er i drift.

Artiklen er en del af temaet Procesindustri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094