23948sdkhjf

Industriproduktionen steg i januar

Den samlede industriproduktion gik frem med 2,6 procent fra december 2017 til januar 2018. Løftet kom efter et fald i december på 1,4 procent og en stigning i november på 2,2 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I perioden november-januar steg industriproduktionen med 2,3 procent sammenlignet med august-oktober. På trods af trendens knæk i februar 2017 er produktionsindekset for januar på femtehøjeste niveau nogensinde. Alle tal er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling. I faktiske tal steg industriproduktionen 4,9 procent fra januar 2017 til januar 2018 og 8,3 procent i forhold til januar 2016.

Produktionen steg i mere end hver anden branchegruppe
Branchegruppen metalindustri, der vægter 9,2 procent i beregningen af det samlede produktionsindeks, gik frem med 41,7 procent i januar, efter et fald i december på 24,6 procent. De store udsving skyldes særlige forhold omkring en enkelt større virksomhed. Branchegruppen havde i perioden november-januar en produktionstilbagegang på 7,1 procent i forhold til perioden august-oktober.

Branchegruppen elektronikindustri gik frem med 15,2 procent, og branchegruppen kemisk industri og olieraffinaderier med 3,6 procent fra december til januar. Tilsammen vægter disse to grupper 12,8 procent.

Branchegruppen tekstil- og læderindustri havde produktionstilbagegang i januar på 20,0 pct., efter en stigning på 9,0 pct. i december. Nedgangen i januar er bredt fordelt over virksomhederne. Møbler og anden industri havde tilbagegang på 7,1 pct i januar. Tilsammen vægter disse to grupper 11,8 pct.

Stigende eksportomsætning
Industriens samlede omsætning steg 1,5 procent i januar og var i
perioden november-januar på niveau med perioden august-oktober. Størst omsætningsfremgang i januar sås i sektorerne investeringsgodeindistri med en fremgang på 8,6 procent samt fremstilling af varige forbrugsgoder med en fremgang på 2,3 procent.

Eksportmarkedsomsætningen steg 3,7 procent i januar, og hjemmemarkedsomsætningen faldt 2,1 procent. Alle tal er målt i løbende priser og korrigeret for normale sæsonudsving.

Den samlede industriproduktion steg 2,2 procent i november og faldt 1,4 procent i december. Udviklingen i produktionen er nedjusteret med 0,5 procentpoint i november og 2,1 procentpoint i december i forhold til seneste offentliggørelse. Stigningen for året 2017 er ligeledes revideret fra 2,2 procent til 1,8 procent. Revisionerne skyldes forsinkede og ændrede indberetninger.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11