23948sdkhjf

Robotter rykker ind på nye jagtmarker

Med udfasningen af PSO-afgiften har gartnerier fået luft i budgetterne til at investere i robotteknologi.

De kan høste peberfrugter, plukke tomater og håndtere krydderurter.

Vi taler ikke om østeuropæiske sæsonarbejdere eller danske ungarbejdere, men derimod industrielle robotter, som inden for en årrække forventes at overtage flere af de stadigt meget manuelle arbejdsgange i de danske gartnerier.

På krydderurtegartneriet Rosborg syd for Odense har man i løbet af 2017 eksempelvis gjort sig de første erfaringer med kollaborativ robotteknologi. En robotarm fra Universal Robots udstyret med en særligt følsom griber står for enden af en linje og håndterer pakningen af afskårne krydderurter.

Resultaterne tegner så lovende, at partner og driftsejer Henning Jørgensen satser på at bringe yderligere seks til 10 robotter ind i gartneriet i løbet af de kommende år.

- Vi har valget mellem at outsource og automatisere, og det er aldrig gået godt med at outsource, så vi har valgt at automatisere for at forblive konkurrencedygtige, som Henning Jørgensen udtrykker det.

Et stort efterslæb
Specialmaskine- og robotleverandøren Egatec har leveret to automatiske pakke- og palleteringslinjer til netop Rosborg Gartneri, og hos Egatec satser man målrettet på automationsløsninger til gartnerierne, især til håndterings- og pakkeprocessen.

- Vi ser et ret stort marked inden for det danske gartnerimarked, fordi der er et efterslæb. Det kan man tydeligt se, når man er ude og besøge gartnerierne, og du ser medarbejdere, som laver en masse ensidigt gentagent arbejde, siger administrerende direktør i Egatec, Mads Nychel.

Der er ifølge Mads Nychel ikke blevet foretaget de nødvendige investeringer i ny teknologi herhjemme, fordi gartnerierne har været hårdt tyngede af PSO-afgiften og i stedet investeret deres penge i lande som Tyskland og Sverige.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.472