23948sdkhjf

Køb af 3D-printer kræver omtanke

Flere og flere underleverandører sætter kurs mod køb af egen 3D-printer. Men det er værd at overveje sit maskinindkøb grundigt, lyder det fra produktionsdirektør Jesper Damvig fra Damvig A/S i dette spørgsmål/svar interview med Jern & Maskinindustrien.

Hvorfor er det lige nu, at 3D-print rykker ind i produktionen hos de store industrivirksomheder?
- 3D-print er oppe i tiden, men rigtig mange store virksomheder har printet i 10-15 år uden at tale højt om det. Men lige nu vil man gerne signalere, at man er med på denne her teknologi. Det nye er, at de mindre underleverandører nu også gerne vil købe en printer selv som et supplement til den eksisterende bearbejdning.

Hvad er den største faldgrube for en industri-virksomhed, der gerne selv vil købe en 3D-printer?
- Det altafgørende er, om man får købt det rigtige udstyr. Der findes rigtig mange teknologier indenfor 3D-print, og et godt udgangspunkt er naturligvis at kigge på den teknologi, der bruges til print af de emner, man køber i dag. Hos Damvig er vi altid meget åbne for dialog og hjælp til, hvilken printer vores kunder skal investere i. Til produktion vil det typisk være SLS-print, man bruger. FDM-printeren er derimod rigtig god til at printe i helt specielle materialer, men der er overfladen ikke så fin.

Hvad er vigtigste overvejelse før køb af 3D-printer?
- Det er vigtigt at analysere det godt igennem. Det kan sagtens være, at den bedste teknologi slet ikke er egnet til at have stående i produktionen på grund af støv og kemi. Samtidig er det afgørende, at der dannes et team omkring maskinen, som jo også skal køre, når der er sydom og ferie. Mange kunder vil gerne selv i gang, og så hjælper vi dem på sporet og vejleder dem i købet af det rigtige udstyr.

Hvordan kobler Damvig sig på kunderne, når det handler om print som del af en industriproduktion?
- Vores produktionskunder er ofte kunder, der får printet et sted mellem 50 til 5.000 emner om året, fordi det ikke kan betale sig at lave et sprøjtestøbeværktøj til emnet. I den skala har vi mange kunder.

Hvad er næste skridt for Damvig?
- Vi er i gang med en del forespørgsler, hvor vi har kundernes udstyr stående, og vi står for drift af udstyret. Det er kundens egen printer, der står i en afdeling for sig selv, og det er et setup, der fungerer i Tyskland, hvor eksempelvis BMW outsourcer deres produktion. I det tilfælde er der tale om kæmpe millioninvesteringer i printere, som et servicebureau ikke kan løfte. Omvendt ønsker virksomheden ikke selv stå for driften af printeren.

Der forskes meget i metal-print. Hvordan ser potentialet ud for print i metal lige nu?
- Det er rigtig godt, der bliver forsket i metalprint. Hos Damvig har vi kigget på metalprint i mere end 10 år, men vi kan simpelthen ikke se en fornuftig businesscase, fordi det er så dyrt. Du skal have et emne, der ikke kan laves med traditionel bearbejdning, men det kræver, at konstruktørerne af emnet også går den vej. Og ofte vil konstruktørerne blive stoppet, fordi det er for usikkert at lægge sig op ad en enkelt teknologi. Virksomhederne ønske at have et emne, der stadig kan bearbejdes på traditionel vis.

Hvordan tror du, at 3D-print markedet ser ud om 10 år?
- Nogle af de nuværende teknologier vil blive mere udbredt, fordi der kommer bedre og bedre overflader og mere holdbarhed og stabilitet i emnerne. Derudover vil antallet af solgte printere fortsætte med at stige, men der er primært på råvarerne, at der kommer udvikling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125