23948sdkhjf

Det stærkeste opsving i industrien i 30 år

Siden 2013 har der været stigning i industriens beskæftigelse. Dermed er vi inde i det længste beskæftigelsesmæssige opsving i industrien siden 1990.

18.212. Så mange flere arbejder i dag i industrien sammenlignet med 2013. Det svarer til en stigning på 6,6 procent, og med 16 kvartaler med konstant stigning i beskæftigelsen er det det længste, sammenhængende opsving i næsten 30 år. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.

- Stigningen i beskæftigelsen er et fuldstændig klart tegn på, at industrivirksomhederne er en drivende kraft i væksten herhjemme. Ikke mindst er det de højproduktive medarbejdere, der giver industrien vind i sejlene. Det er virkelig værd at glæde sig over, at flere og flere kommer i beskæftigelse, og meget tyder på, at opsvinget fortsætter, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Industribeskæftigelsen fik et ordentligt dyk i forbindelse med finanskrisen i 2008/2009, hvor 75.000 personer mistede beskæftigelse i industrien. På trods af de seneste års fremgang er der fortsat langt op til beskæftigelsesniveauet før krisen.

- Vi når næppe op på samme beskæftigelsesniveau som før krisen. Markedet og virksomhederne har ændret sig markant siden starten af 00’erne. Men der er ingen tvivl om, at vi vil se en øget efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft, i årene der kommer. Derfor er det helt afgørende, at vi sikrer flere faglærte, så virksomhederne ikke løber tør, siger Thomas Søby.

Arbejdsløsheden i Dansk Metals A-kasser var i februar på 2,3 procent. Specielt inden for faggrupper som smede, industriteknikere og lastvognsmekanikere er der udfordringer med at finde nye ansatte til de virksomheder, der har behov for yderligere arbejdskraft.

- Vi ser desværre fortsat en meget uheldig tendens til manglende efteruddannelsesindsats på de danske arbejdspladser. Her må både virksomheder og medarbejdere få skeen over i den anden hånd og komme i gang. Vi skal også have sikret uddannelse af flere faglærte. Og det skal blandt andet ske ved at løfte ufaglærte til faglærte gennem videreuddannelse, siger Thomas Søby.

Uddannelsen af flere faglærte skal også ske ved, at der oprettes flere lærepladser, og ved at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne. Her ser der heldigvis ud til at være fremskridt – men det går ifølge Dansk Metal ikke hurtigt nok.

- Én mulig løsning er, at man i folkeskolen igen indfører obligatorisk erhvervspraktik. Ligesom et forslag om, at de kommunale 10. klasser flyttes ud på samme matrikel som erhvervsskolerne, med fordel kan prøves af, siger Thomas Søby.

Se hele analysen ”Industribeskæftigelsen i det stærkeste opsving siden 1990”.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094