23948sdkhjf

Akustisk vindtunnel med integreret sikkerhed

DTU Vindenergi indviede den 10. april 2018 deres nye stolthed - vindtunnelen ”Poul La Cour” opkaldt efter den danske vindmøllepioner af samme navn.

Der findes kun lignende vindtunneler to andre steder i verden, så det var en stor begivenhed i det danske forskningsmiljø, da tunnelen blev indviet under stor højtidelighed af prins Joakim.

Det kæmpe bygningsværk er imponerende på mange parametre, men mest banebrydende for et projekt som dette er, at man kan skabe en orkan med hastigheden 105 meter i sekundet.

Til sammenligning kom orkanen Katrina ”kun” op på en tophastighed på 78 meter i sekundet. Desuden er vindtunnelen også designet til at kunne lave akustiske tests, hvilket gør den helt unik i Danmark.

For Maskinsikkerhed ApS er sikkerheden et af de andre parametre, man skal måle succesen på. DTU udliciterede meget tidligt i processen ansvaret for vindtunnelens sikkerhedsdesign til den nordsjællandske virksomhed som en del af det samlede design udført af Alectia (nu en del af Niras).

Den særlige opgave i forbindelse med et projekt som dette var at skabe sikkerhedsløsninger uden at kompromittere tunnellens aerodynamiske design.

Da sikkerhed var et fokusområde for DTU allerede fra de første tegninger blev lavet, kunne sikkerheden i vindtunnelen indtænkes og indtegnes i selve konstruktionen. Og udover at sikre aerodynamiske forhold har denne proces medført optimale og brugsvenlige løsninger på mange velkendte udfordringer.

Som eksempler kan nævnes, at der er designet kanaler til kabeltræk, således at der er plads til udvidelser, og at nødstop er støbt ind i betonen så plant, at det ikke forstyrrer vind-flowet

Integreret sikkerhed
Maskinsikkerheds Lars Kaalby, som har været konsulent på opgaven fortæller om de integrerede sikkerhedselementer, som mange nok vil nikke genkendende til. Og som mange nok har ærgret sig over ikke at have været opmærksomme på at have på plads inden deres bygningsprojekter gik i gang.

- Mange andre bygherrer og maskinbyggere burde lade sig inspirere til at tænke sikkerhedsløsninger ind i deres projekter fra starten af: Vi har kunnet tage en masse udfordringer i opløbet, afklare spørgsmål før de blev til problemer og kunnet få de gode løsninger bygget ind. Der har derfor ikke været hverken meromkostninger eller forlænget leveringstid som følge af sikkerhedsspørgsmål. Det ser vi ellers rigtig mange steder, oplyser Lars Kaalby.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11